• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Mořský ďas - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mořský ďas - Balkán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • sůl
    • pepř mletý
    • petrželová nať
    • česnek
    • rýže
    • mořský ďas zhruba kilo pro 2 -3 osoby. Může být jeden nebo několik menších exemplářů.
    • 5
      ks brambory Velké kusy
    • mrkev větší
    • celer větvička
    • olej 1,5 dcl olivového + 0,5 dcl obyčejného do polévky + olivový na hlavní jídlo

Postup přípravy receptu

1
Rybu koupíme nejlépe vykuchanou a ztaženou z kůže (jinak provedeme sami). Vzhledem k tomu, že hlava má ostré zoubky a výčnělky, tzn. hůře se čistí, oddělíme hlavu od těla a dobře propláchneme (v ústech se často skývají "váčky" plné písku). Opláchnutou rybu (hlavu i tělo) dáme vařit společně s oloupanými a na 1/4 nakrájenými bramborami, oloupanou mrkví v celku a snítkou celeru.
2
Do vody přidáme olej (nebojte se množství, ryba je tzv. "bílá"), osolíme, opepříme. Od doby varu vaříme rybu 10 minut (POZOR! ne déle!). Pak rybu vyndáme, hlavu i tělo dáme na veliký talíř. Dovaříme brambory a mrkev a polévku scedíme. Bokem dáme čtyři 1/4 brambor (tedy jednu celou bramboru) a mrkev (budeme potřebovat do polévky. Zbytek uvařených brambor dáme k rybě a vše hojně zalijeme olivovým olejem a posypeme sekanou petrželovou natí a česnekem. A můžeme obírat (Na hlavě jsou jen váčky pod očima a ty jsou velmi chutné, proto hlavy nezahazovat, množství masa nám pak bohatě vynahradí tělo, které obsahuje jen placatou "páteř" a žádné kosti).
3
Do scezeného vývaru dáme zavařit opláchnutou rýži, nakonec do polévky propasírujeme uvařený brambor a mrkev. Dochutíme solí, pepřem, sekaným česnekem.
4
Před podáváním posypeme petrželovou natí. Mořský ďas je ryba nevzhledná, ale o to chutnější, kromě páteře nemá kosti. V Chorvatsku se cena za kilo pohybuje kolem 60 kun, tj. zhruba 250,- Kč (před koncem trhu ji můžete koupit i za polovinu), takže je to tip na jidlo o dovolené (v ČR se ceny pohybují cca od 600,- Kč za kilo...). Dobar tek, Pile. Originální název: Grdobina
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský dort z marcipánu

Mořský dort z marcipánu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lukas | 30. 7. 2012 14:46

    Zdravim. Největší potíž těchto článků je, že nikde není napsáno datum, kdy byl psán. Protože uvádět cenu bez určení místa a času je k ničemu. Např. dnes - 30.7.2012 v Chorvatsku ve městě Rovinj na tržnici je cena za 1 kg mořského ďase cca 100 Kun.

  • petra matejkova | 1. 4. 2009 23:53

    muzete me prosim prirovnat chut morskeho dase k nejake rybe??chtela bych vyzkouset ale nerada bych aby me to potom pritel hodil na hlavu :-))

  • Nina | 15. 10. 2006 18:59

    Tahle ryba je nejlepsi na grilu a k ni marinada z cesneku, oleje a petrzelky, dochucena soli a kapkou bileho vina....varene brambory a listovy poduseny spenat jako priloha, nebo misto spenatu blitva:-) (to by meli byt listy repy, jsou jeste chutnejsi nez spenat)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Celer Česnek Mořský ďas Mrkev Olej Pepř mletý Petrželová nať Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Husa po staročesku

Husa po staročesku

Pórková polévka III.

Pórková polévka III.

Ukrajinský boršč II.

Ukrajinský boršč II.

Buřtový salát

Buřtový salát

Tvarohové koláče

Tvarohové koláče

Bruselské hovězí - minutka

Bruselské hovězí - minutka

Banánová bleskovka - dort

Banánová bleskovka - dort

Špenátovka

Špenátovka

Fazole z konzervy

Fazole z konzervy

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

51
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
30
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
28
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
25
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Lamač dívčích srdcí David? V Survivoru jsem nikoho nebalil, s nikým jsem neflirtoval

Lamač dívčích srdcí David? V Survivoru jsem nikoho nebalil, s nikým jsem neflirtoval

SportRevue.cz FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact