• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Mořský ďas - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mořský ďas - Balkán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • sůl
    • pepř mletý
    • petrželová nať
    • česnek
    • rýže
    • mořský ďas zhruba kilo pro 2 -3 osoby. Může být jeden nebo několik menších exemplářů.
    • 5
      ks brambory Velké kusy
    • mrkev větší
    • celer větvička
    • olej 1,5 dcl olivového + 0,5 dcl obyčejného do polévky + olivový na hlavní jídlo

Postup přípravy receptu

1
Rybu koupíme nejlépe vykuchanou a ztaženou z kůže (jinak provedeme sami). Vzhledem k tomu, že hlava má ostré zoubky a výčnělky, tzn. hůře se čistí, oddělíme hlavu od těla a dobře propláchneme (v ústech se často skývají "váčky" plné písku). Opláchnutou rybu (hlavu i tělo) dáme vařit společně s oloupanými a na 1/4 nakrájenými bramborami, oloupanou mrkví v celku a snítkou celeru.
2
Do vody přidáme olej (nebojte se množství, ryba je tzv. "bílá"), osolíme, opepříme. Od doby varu vaříme rybu 10 minut (POZOR! ne déle!). Pak rybu vyndáme, hlavu i tělo dáme na veliký talíř. Dovaříme brambory a mrkev a polévku scedíme. Bokem dáme čtyři 1/4 brambor (tedy jednu celou bramboru) a mrkev (budeme potřebovat do polévky. Zbytek uvařených brambor dáme k rybě a vše hojně zalijeme olivovým olejem a posypeme sekanou petrželovou natí a česnekem. A můžeme obírat (Na hlavě jsou jen váčky pod očima a ty jsou velmi chutné, proto hlavy nezahazovat, množství masa nám pak bohatě vynahradí tělo, které obsahuje jen placatou "páteř" a žádné kosti).
3
Do scezeného vývaru dáme zavařit opláchnutou rýži, nakonec do polévky propasírujeme uvařený brambor a mrkev. Dochutíme solí, pepřem, sekaným česnekem.
4
Před podáváním posypeme petrželovou natí. Mořský ďas je ryba nevzhledná, ale o to chutnější, kromě páteře nemá kosti. V Chorvatsku se cena za kilo pohybuje kolem 60 kun, tj. zhruba 250,- Kč (před koncem trhu ji můžete koupit i za polovinu), takže je to tip na jidlo o dovolené (v ČR se ceny pohybují cca od 600,- Kč za kilo...). Dobar tek, Pile. Originální název: Grdobina
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský dort z marcipánu

Mořský dort z marcipánu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lukas | 30. 7. 2012 14:46

    Zdravim. Největší potíž těchto článků je, že nikde není napsáno datum, kdy byl psán. Protože uvádět cenu bez určení místa a času je k ničemu. Např. dnes - 30.7.2012 v Chorvatsku ve městě Rovinj na tržnici je cena za 1 kg mořského ďase cca 100 Kun.

  • petra matejkova | 1. 4. 2009 23:53

    muzete me prosim prirovnat chut morskeho dase k nejake rybe??chtela bych vyzkouset ale nerada bych aby me to potom pritel hodil na hlavu :-))

  • Nina | 15. 10. 2006 18:59

    Tahle ryba je nejlepsi na grilu a k ni marinada z cesneku, oleje a petrzelky, dochucena soli a kapkou bileho vina....varene brambory a listovy poduseny spenat jako priloha, nebo misto spenatu blitva:-) (to by meli byt listy repy, jsou jeste chutnejsi nez spenat)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Celer Česnek Mořský ďas Mrkev Olej Pepř mletý Petrželová nať Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr na černo

Kapr na černo

Kuřecí směs na houbách

Kuřecí směs na houbách

Hrnkové knedlíky s uzeným

Hrnkové knedlíky s uzeným

Fazolková polévka II.

Fazolková polévka II.

Domácí hranolky bez tuku

Domácí hranolky bez tuku

Medové řezy alá falešný medovník

Medové řezy alá falešný medovník

Guláš s hlívou ústřičnou

Guláš s hlívou ústřičnou

Hlíva s přírodním masem - minutka

Hlíva s přírodním masem - minutka

Křenová omáčka s vejcem

Křenová omáčka s vejcem

Doporučujeme

20 minut
Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Francouzské brambory podle časopisu F…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Poslední sledované recepty

131
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
91
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
73
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
42
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
41
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…

Zajímavé články

Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
AHA.cz Krize s Nvotou? Kostková už poznává svět bez manžela

Krize s Nvotou? Kostková už poznává svět bez manžela

Mimibazar Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ženy.cz První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

Blesk.cz Jiří Krampol (†87): O pohřbu je rozhodnuto! Kdy bude, kdo ho pořádá a koho pozvali?

Jiří Krampol (†87): O pohřbu je rozhodnuto! Kdy bude, kdo ho pořádá a koho pozvali?

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact