Odvážíme mouku, zaděláme kvásek z mléka, mouky, dvou lžiček cukru a dvou kvasnic. Do zbylé mouky přidáme tři žloutky, špetku soli, muškátový oříšek a citrónovou kůru. Až vzejde kvásek, přilijeme ho do mouky společně s olejem a vypracujeme hladké těsto.
2
Připravíme tvarohovou náplň. Na tu potřebujeme jeden tvaroh, cukr, vanilkový cukr, jeden žloutek a rozinky. Z těsta vykrajujeme bochánky, naplníme tvarohem jak buchty, utvoříme placičky a dáme do středu povidla. Posypeme drobenkou, necháme odpočinout cca deset minut a pečeme při 180 °C dorůžova.
200ml ojĺeje se mi zdálo moc hodně,takže jsem dala 150ml.....super recept,jen se po nich zaprášilo
Jana
|16. 11. 2013 11:17
Moravské koláče dělávala moje babička (však taky bydlela na Moravě) a my jsme je všichni milovali - žádné množství nebylo dostatečné. Už léta se odhodlávám je udělat a dneska jsem se rozhodla, že jdu do nich! Perfektní na víkend. Už jsem si recept vytiskla. Tak snad se povedou O:-) <3 <3 <3
Simona
|17. 9. 2013 13:10
Těsto se nenechává kynout? No to je jedno, mám zaděláno a jdu pokračovat. :-P
DrMilan
|24. 6. 2013 19:32
Když do žmolenky dáme o něco více tuku, nebude to "suchá mouka" a sama se připeče.
Eliška
|19. 3. 2013 17:25
S pul kila mouky?Kolik to tak približně bude koláčku?jsme jen dva stravnici.
Ženy,lepší koláče jsem ještě nikdy nejedla.FANTASTICKÉ O:-)
nadjenka
|4. 10. 2012 02:40
Radko, dávám polhrubou mouku, máslo a moučkový cukr.. tu žmolenku dělát tak, aby se moc nedrolila, aby byla spíše taková kompaktní.. a mezi dvěma prsty ji zmáčku a pak trochu přimáčknu do koláče.. nevím, jak líp na napsat.. a nedávejte jí tam moc
Tyto koláče dělám už po několikáté a vždy s velkým úspěchem,s těstem se velmi dobře pracuje,dala jse to za úkol domácí pekárně.Jen jednu drobnou změnu oproti původnímu rcp..po upečení potírám koláče rozpuštěným máslem s rumem.Je to dobrota
Jitka B.
|28. 6. 2007 10:54
Téměř totožné koláče dělám, ale bez kynutí kvásku i těsta - recept je zde vložen pod názvem Kynuté koláče bez kynutí. Je tam jen méně vajec a cukru, takže se těsto dá použít i na slaný česnekový závin apod. Jsou tam taky 2 kostičky droždí a funguje to spolehlivě.
spejsek
|27. 6. 2007 19:25
2 kostky kvasnicy? Není to moc. 1 kostka je na 1 kg mouky, aspoň na těch co mám doma to píšou. Jinak určitě udělám, to bude mňamka