• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Moravská jitrnice
Napište svůj komentář k receptu

Moravská jitrnice

autor: Anna Doležalová
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Moravská jitrnice
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks vepřová hlava
    • vepřový jazyk
    • vepřová játra
    • 1
      ml vepřový bůček
    • 0,50
      kg vepřové kůže nebo 2 ks nožiček
    • cibulka smažená
    • 0,50
      kg játra
    • vepřový vývar
    • sůl
    • 0,50
      balíček pepř mletý
    • česnek třený nebo mletý, tak asi dvě palice
    • 4
      ks rohlík

Postup přípravy receptu

1
Všechno maso uvaříme a necháme trochu vychladnout. Potom rozebereme, jazyk očistíme, a vše umeleme na větších očkách masovém strojku, nebo posekáme sekáčkem. Do trochy vývaru namočíme rohlíky a také je umeleme. Umeleme i syrová vepřová játra a nožičky nebo kůže spolu s česnekem již na menších očkách. Přidávám také tak 1 větší cibuli usmaženou na sádle. Vše pořádně promísíme a podle potřeby ještě rozředíme vývarem a plníme do střev, nebo do pytlíku na tlačenku. Povaříme tak asi 1/2 hodiny to proto, aby se uvařila syrová játra v jitrnicové směsi a necháme vychládnout. Já to děláme tak, že dám směs do pekáče a upeču to. Když při pečení zjistím že jsem to málo osolila, můžu přisolit. To se už ve střevách nedá udělat. Trochu syrové směsi dám zamrazit a použiji příště.
2
Dá se jíst s kysaným zelím a bramborem a nebo zastudena nakrájet na plátky a podávat s chlebem a okurkou.
3
Chuť si trochu upravujte podle sebe. Ingredience tam přidávejte postupně tak, aby vám to chutnalo a nepřehnali jste to. Ne každý má rád slanší a hodně česnekované. Vždy se dá přidat, ale nikdy se nedá odebrat. Někdo dává i majoránku, ale já nedávám. Je to příliš voňavé. Když jsme dělali z celého prasete, máma pekla buchtu ale teď dávám do tohoto množství rohlíky. Dávají se tam i plíce, ale v tak malém množství jak je recept psán nemá cenu kupovat celé plíce. Ne každá rodina by upotřebila zbylé množství plíc. Kůže nebo nožičky se dávají proto, aby směs po schládnutí držela tvar.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jitrnice zapečené s chlebem

Jitrnice zapečené s chlebem

Jitrnice se zelím, bramborem a cibulkou

Jitrnice se zelím, bramborem a…

Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • zdeněk | 23. 1. 2017 19:58

    Samozřejmě se rohlíky do jaternic dávají. Mám dokonce několik receptů na buchty do jaternic. Dnes se dávají spíše rohlíky.

  • Jitrnice? | 25. 9. 2014 07:42

    jestli je ta jitrnice moravska, tak je to jitrnica!

  • ddh | 18. 9. 2014 07:18

    s pečivem??? je to jak bláto brrr, kroupy kurňa a kůže jsou lepší není dobrý vařit ale vařící vodu velké množství odstavit a nechat je v ní 20 min. odpočívat jinak by to šlo :-)

  • calon | 31. 3. 2014 18:30

    Moravska jitrnica s rohlikama. To urcite :D

  • David | 18. 1. 2014 20:06

    vy teda ale musite bejt debil, Vazeny! aby jste se z te tzv. Moravy nahodou neposral!!!

  • Anna Doležalová | 19. 4. 2012 16:51

    Feflo, ani to FUJ do jídelníčku nepatří. Jinak Simono dík za fotku.

  • feflo | 1. 4. 2012 12:10

    ...za "sirove" (a spatne pochopeni receptu) se omlouvam...samozrejme, ze je to chyba...a ostatni veci (jak jsem psal...) dle chuti...vadi mi jen to pecivo...FUJ...(duvod, proc si nekupuji jitrnice...neni to predsudek, ale problem me chuti-kupovane jitrnice jsem zkousel) ... nekritizoval jsem Vas osobne, nebo recept samotny. V podstate je potiz jen v nazvu : "Moravska...jitrnice...". Toto je spise ceska, nebo slezska jitrnice...(jinak viz ma 1 slova : "omlouvam se za opruz...").

  • Anna Doležalová | 13. 2. 2012 08:51

    Feflo, stačí si přečíst první řádek receptu a jestli řadíte nožičky a kůže do masa, tak ihned pochopíte že se kůže a nožičky nedávají syrové /ne sirové/, ale vařené. Zklamu Vás, nejsem z jihu, ale ze severu, konkrétně od Litovle. Měli jsme velmi dobrého řezníka a dělal zabijačku tak, jak požadovala hospodyně. Játra tam patří, část vařená a část syrová a ty se dovaří v polévce, nebo dopečou. Koření je podle chuti domácích. Buchty a nebo rohlíky se na Hané dávají. Nikdo Vám nenutí vyzkoušet náš recept. Teď bydlím v Praze a když jdu do obchodu s uzeninama, tak si kupuji jitrnici abych vyzkoušela jak je dělají jinde. Mnohdy mi nechutná, ale když je prodávají tak je asi lidé kupují, protože jim tahle chuť sedí. Ale nenašla jsem ani jeden Váš recept na této adrese. Pochlubte se něčím, ráda vyzkouším. Zdravím. :-*

  • feflo | 20. 1. 2012 22:17

    ...jeste doplnim...kuze...nikoliv sirove (jak vyplyva z receptu), ale uvarene...a poznatek nakonec...(mozna mylny, ale myslim si, ze opravneny) - pisatelka receptu asi nema moc zkusenosti s domacimi zabijackami na jizni morave (coz je jedina a prava MORAVA)...co???!!!...

  • feflo | 20. 1. 2012 21:31

    omlouvam se za opruz...ale do prave jitrnice (tedy te z jizni moravy nepatri nekolik veci zde uvedenych - to muze ale byt podle chuti(napr. jatra)), ale V ZADNEM PRIPADE tam nepatri rohlik, ani zadne jine pecivo - pouze mlete maso, kuze, vyvar a koreni !!!...Pecivo se pridava pouze na severni morave (a mozna ve svedsku - tzn. cechy...) na jizni morave NIKDY (alespon to je moje - cca 40-ti leta zkusenost u nas, kterou jsem si samo nevymyslel, ale zdedil)...

  • Simča Sládková | 24. 4. 2010 15:31

    Tedy vyjádřila jsem se asi trochu nepřesně - samozřejmě dáváme česnek, sůl. majoránku a pepř, ale navíc trochu toho mletého nového koření, zázvoru a citronové kůry. A jinak - na Moravě to jsou pochopitelně JATERNICE! :-)

  • Simča Sládková | 24. 4. 2010 15:28

    Tedy vyjádřila jsem se trochu nepřesně - samozřejmě k navíc tomu, co je zde uvedeno - tedy k tomu česneku, majoránkce, soli a pepři....

  • Simča Sládková | 24. 4. 2010 14:10

    S tím dochucením má autorka pravdu, my třeba dáváme nové koření, zázvor a citronovou kůru.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vnitřnosti
Maso Vnitřnosti Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibulka Játra Pepř mletý Rohlík Sůl Vepřová hlava Vepřová játra Vepřové kůže Vepřový bůček Vepřový jazyk Vepřový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr po mlynářsku

Kapr po mlynářsku

Maková bábovka

Maková bábovka

Máslová bábovka

Máslová bábovka

Tartiflette - pochoutka ze Savojska

Tartiflette - pochoutka ze Savojska

Pudinkové řezy - jako žloutkové

Pudinkové řezy - jako žloutkové

Kopřivová velikonoční nádivka s vejci

Kopřivová velikonoční nádivka s vejci

Špagety se špenátem a sýrem

Špagety se špenátem a sýrem

Bylinkový krůtí guláš se žampiony

Bylinkový krůtí guláš se žampiony

Letní salát s mozzarellou

Letní salát s mozzarellou

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

30 minut
Meruňková zavařenina s vanilkou

Meruňková zavařenina s vanilkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Lehký levandulový sirup

Lehký levandulový sirup

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

45 minut
Meruňkové knedlíky s marcipánem

Meruňkové knedlíky s marcipánem

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

55 minut
Višňový koláč s čokoládou

Višňový koláč s čokoládou

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

Poslední sledované recepty

76
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
72
Plnotučná hořčice s bílým vínem
Plnotučná hořčice s…
61
Bramborovo-cizrnová polévka s koprem
Bramborovo-cizrnová…
52
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
34
Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"
Ananasovo-kokosová…

Zajímavé články

Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
AHA.cz Manželství Brzobohatých v troskách? Ondřej už toká s jinou

Manželství Brzobohatých v troskách? Ondřej už toká s jinou

Mimibazar Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Když se o muže dělíte s jinou: Jak poznat, že randíte s mamánkem?

Když se o muže dělíte s jinou: Jak poznat, že randíte s mamánkem?

Blesk.cz Lionel Richie dojal Prahu a Blesku řekl: Pustil jsem si Gotta!

Lionel Richie dojal Prahu a Blesku řekl: Pustil jsem si Gotta!

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Další doporučené recepty:

Monkey bread se sýrovým fondue
Monkey bread se sýrovým fondue
Monster burger
Monster burger
Morašická pizza
Morašická pizza
Moravská kapsička
Moravská kapsička
Moravské koláče
Moravské koláče
Moravské kuře
Moravské kuře
  • Recepty.cz
  • Moravská jitrnice
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact