Dělám stejně, nej rajda co znám :-)
MOJE RAJSKÁ: z cukru udělám cukrkandl,opatrně zaliji vařící vodou ,až se cukrkandl rozvaří,přidám celkem hodně raj.protlaku/i 4 plechovky/ a přidávám koření /bobový list,nové koření,nebát se dát i vícero hřebíčků,celý pepř,sůl.Tohle povařím cca 25 minut,a pak si udělám na másle zásmažku a pokud je řídká tak tam ještě přidám trochu škrobu.Povařím tak 5 minut a přecedím a dám tam ocet tak aby chuť vyzněla sladkokysele.Pak ušlehám šlehačku a zapravím do omáčky a naposledy tam přidám nastrouhaný česnek a tím je hotovo.Zkuste a uvidíte sami. :-)
Je úžasná, dělala jsem ji přesně podle návodu a i když nejsem milovník rajské, tahle mě nadchla. Je úúúúžasnáááá!!! :-*
Děkuji za rychlý a dobrý recept. Moc jsme si (i naše dětičky) pochutnali.
také tak vaříme, někdy s bazalkou ale vždy s medem :) mnam
dovařil jsem dle návodu, výborná a rychlá supr recept!!!
Moc dobrá, supr. Já přidávám i další bylinky: oregáno, tymyán, bazalku a saturejku - je to moc dobrá (asi lehce "divoká") kombinace. Tuto rajskou dělám na mletém mase, aby mužská část byla trochu spokojená :-)
Vařím až na ten tymián a na množství protlaků na chlup stejnou, je vážně výborná :)
Tak jsem ji ted uvařila a je moc dobrá,děkuji za recept.
Dělám přesně stejnou, a se stejným úspěchem
Teďjsem ji dovařila a je opravdu výborná,taky dávám za 1.
Výborná omáčka! Vařím ji stejně, jenom místo tymiánu dávám skořici a hřebíček. Dávám 1.
Tento výborný recept znám od dětství. Akorát přidávám hřebíček a skořici. Dávám za 1.
Výborná, dávám 1
Taky dělám přesně jako Simča, žádné pasírování, jen místo vodou nebo vývarem zalívám 100%ní rajčatovou šťávou, pak přidám jen jeden rajčatový protlak. Babička mě zase naučila nakonec zjemnit skleničkou mléka. Cukru trošičku, octa lžičku.
Omlouvám překlep - tylián měl být TYMYÁN.
Tak skoro přesně takto děláme rajskou i u nás. Snad jen malinké rozdíly: nenapadlo mně tam nikdy dát tylián (neříkám, že by to bylo špatné, možná někdy najdu odvahu a zkusím). Zato vždy dávám kousek skořice a 1 - 2 hřebíčky. Koření na tuk dám jako první, pak teprve - až se uvolní vůně - přidám cibuli atd. Pokud mám, zalévám vývarem. Dříve, než přidám protlaky (také mám někdy domácí od babičky), odstraním koření. No a my zase raději kyselejší, takže cukru trošku a lžičku octa vždy....:-). Moje babička - výborná kuchařka - pak závěrem omáčku přepasírovala, ale mně to rodina "zakázala", cibulku nakrájím hodně najemno a pak ji tam nechám...
jo
Do rajské nikdy nezapomenu dát bazalkuˇ,nejlépe čerstvé lístky,sušená už tak nevoní.Bazalku dávaly do rajské už naše pra-babičky,není pravda,že patří jen do italské.
byla mňam mňam,dík:-)
dělám ji skoro stejně, jen ještě přidám jeden hřebíček a 1-2 kostky bujónu (podle množství omáčky), nechám tak 15min. povařit a pak propasíruju do čistého hrnce....ten tymián je tam bezva, ale nesmí se to s ním přehnat, stačí tak půl lžičky
Moje rajská je tak jak je popsaná správně. Dávám ještěkdyž už se to vaří kečup, ale chillie. Neumíte si představit tu chutˇ.Žádná skořice,žádná smetana,tak jak píše autorka. Ještě zkuzte, když je to vše uvařené, propasírovat na sítku. Máte nádhernou , českou, pravou rajskou. Dobrou chuť. Pozn.když jsou pákivé papriky,naplnit mletým s rýží a papriky pustí do omáčky nepředstavitelnou chuť.
Jsem na tom jako paní Blanka.Jak je úrodný rok,tak mám spoustu domácích kečoprotlaků.Jinak do omáčky místo cukru a ml.skořice dávám trochu skořicového cukru.
Rajskou dělám do jakéhokoliv vývaru (stačí troška), nepoužívám protlak, ale buď loupaná krájená rajčata nebo rajčatový džus, není tak kyselý jako protlaky.
Mívám nadmíru svých vypěstovaných rajčat, takže si dělám domácí protlak a milé kuchařinky, mohu Vám říct, že taková rajská se s ničím nevyrovná. Přidávám bobkový list, hřebíček a mletou skořici a mí drazí mají nejraději rajskou s plněnými paprikami (samozřejmě z vlastní zahrádky, plněné domácí sekanou z králíka a bůčkem). Vždy v létě zamrazuji alespoň 50 takto plněných paprik, aby rodina měla v zimě svou oblíbenou rajskou s paprikou
Do český rajský tymián tedy nedávám.Až budu vařit "italskou",tak tam vrazím tymián, i třeba bazalku a oregano.Bude výborná,ale ne s knedlíkem a vařeným hovězím.Ale česká rajská snese maximálně bobkový list,pepř a nové koření!!A skořice,perník ,určitě skvělé,to podle zvyklostí,já je nedávám.Ale je to vlastně" Vaše rajská" -:)-tak třeba s těstovinama?
Hmmm, když se chci rajskou blejsknout, dám do ní trochu vývaru z hovězího masa (a kořenové zeleniny). Jinak ji dělám stejně hodně protlaku, poměrně dost koření, hlavně tymiánu, navíc ještě krapet muškátového oříšku, minimum mouky a žádná jíška, na zjemnění 1-2 lžíce mléka.
Kolik se ma pridat te vody?Dekuji..
Dlouho jsem nečetla recept, který děláme už vlastně přes dvacet roků. Já akorát ještě přidávám jednu celou skořici na vyvaření. Je fakt vynikající tento recept, vyzkoušejte!!!!
Paní Miroslavo, mluvíte mi z duše, rajčata mám také v mrazáku a perník do rajské to si pamatuji od babičky.
Já mám v mrazáku nakrájená rajčátka, tak že dělám z nich a mimo jíšky zavařuji ještě strouhaným perníkem. (Normální perník na strouhání).