ks
rajský protlak
nejlépe Italské v1/4 litrové krabičce
Postup přípravy receptu
1
Říkáte si rajská..., já si to říkala taky, než tu mou začali naši známí opěvovat. Tak se podělím.
2
Klasika, cibuli zeskovatět, přidat hnedle všecko koření (dávám dost, 2 bobkový, 8 a 8 nového a pepře a řádnou špetku tymiánu). Koření na oleji lépe pustí aroma. Zasypu moukou a nechám jí vybělet, zaliji studenou vodou a nechám rozvařit. Pozor, rádo ti utíká z hrnce.
3
Když se mouka rozvaří,napasuju tam protlaky - vážně víc, žádné šizení, jen tak je to pořádná rajská, nechám provařit, osladím a osolím podle chuti, my raději sladší, případně připdám malou kávovou lžičku octa. Je skvělá, žádná nastavovaná vybledlinka ;-)
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Ivka
|17. 10. 2014 10:30
Dělám stejně, nej rajda co znám :-)
Eva S.
|24. 8. 2014 10:42
MOJE RAJSKÁ: z cukru udělám cukrkandl,opatrně zaliji vařící vodou ,až se cukrkandl rozvaří,přidám celkem hodně raj.protlaku/i 4 plechovky/ a přidávám koření /bobový list,nové koření,nebát se dát i vícero hřebíčků,celý pepř,sůl.Tohle povařím cca 25 minut,a pak si udělám na másle zásmažku a pokud je řídká tak tam ještě přidám trochu škrobu.Povařím tak 5 minut a přecedím a dám tam ocet tak aby chuť vyzněla sladkokysele.Pak ušlehám šlehačku a zapravím do omáčky a naposledy tam přidám nastrouhaný česnek a tím je hotovo.Zkuste a uvidíte sami. :-)
jitka n.
|1. 2. 2012 11:32
Je úžasná, dělala jsem ji přesně podle návodu a i když nejsem milovník rajské, tahle mě nadchla. Je úúúúžasnáááá!!! :-*
Alena
|30. 7. 2011 15:25
Děkuji za rychlý a dobrý recept. Moc jsme si (i naše dětičky) pochutnali.
Terka
|18. 2. 2011 12:56
také tak vaříme, někdy s bazalkou ale vždy s medem :) mnam
Petr
|4. 12. 2010 20:56
dovařil jsem dle návodu, výborná a rychlá supr recept!!!
Hanka Nepeřená
|9. 7. 2010 11:53
Moc dobrá, supr. Já přidávám i další bylinky: oregáno, tymyán, bazalku a saturejku - je to moc dobrá (asi lehce "divoká") kombinace. Tuto rajskou dělám na mletém mase, aby mužská část byla trochu spokojená :-)
Eva K.
|23. 1. 2010 16:59
Vařím až na ten tymián a na množství protlaků na chlup stejnou, je vážně výborná :)
šárka hrubá
|10. 12. 2009 11:55
Tak jsem ji ted uvařila a je moc dobrá,děkuji za recept.
Jana Ešnerová
|6. 12. 2009 15:57
Dělám přesně stejnou, a se stejným úspěchem
Petra Behenská
|18. 11. 2009 17:03
Teďjsem ji dovařila a je opravdu výborná,taky dávám za 1.
marci2 marci2
|14. 8. 2009 20:04
Výborná omáčka! Vařím ji stejně, jenom místo tymiánu dávám skořici a hřebíček. Dávám 1.
marci2 marci2
|3. 8. 2009 12:08
Tento výborný recept znám od dětství. Akorát přidávám hřebíček a skořici. Dávám za 1.
Alexandra Daňková
|23. 4. 2009 17:22
Výborná, dávám 1
Zuzana Šindlerová
|20. 8. 2008 14:57
Taky dělám přesně jako Simča, žádné pasírování, jen místo vodou nebo vývarem zalívám 100%ní rajčatovou šťávou, pak přidám jen jeden rajčatový protlak. Babička mě zase naučila nakonec zjemnit skleničkou mléka. Cukru trošičku, octa lžičku.
Simča Sládková
|19. 8. 2008 13:24
Omlouvám překlep - tylián měl být TYMYÁN.
Simča Sládková
|19. 8. 2008 13:23
Tak skoro přesně takto děláme rajskou i u nás. Snad jen malinké rozdíly: nenapadlo mně tam nikdy dát tylián (neříkám, že by to bylo špatné, možná někdy najdu odvahu a zkusím). Zato vždy dávám kousek skořice a 1 - 2 hřebíčky. Koření na tuk dám jako první, pak teprve - až se uvolní vůně - přidám cibuli atd. Pokud mám, zalévám vývarem. Dříve, než přidám protlaky (také mám někdy domácí od babičky), odstraním koření. No a my zase raději kyselejší, takže cukru trošku a lžičku octa vždy....:-). Moje babička - výborná kuchařka - pak závěrem omáčku přepasírovala, ale mně to rodina "zakázala", cibulku nakrájím hodně najemno a pak ji tam nechám...
petra hofmanová
|6. 4. 2008 15:16
jo
Helena
|14. 3. 2008 19:23
Do rajské nikdy nezapomenu dát bazalkuˇ,nejlépe čerstvé lístky,sušená už tak nevoní.Bazalku dávaly do rajské už naše pra-babičky,není pravda,že patří jen do italské.
maruš
|14. 3. 2008 12:27
byla mňam mňam,dík:-)
Blanka L.
|21. 3. 2007 12:39
dělám ji skoro stejně, jen ještě přidám jeden hřebíček a 1-2 kostky bujónu (podle množství omáčky), nechám tak 15min. povařit a pak propasíruju do čistého hrnce....ten tymián je tam bezva, ale nesmí se to s ním přehnat, stačí tak půl lžičky
Dagmar
|23. 1. 2007 10:40
Moje rajská je tak jak je popsaná správně. Dávám ještěkdyž už se to vaří kečup, ale chillie. Neumíte si představit tu chutˇ.Žádná skořice,žádná smetana,tak jak píše autorka. Ještě zkuzte, když je to vše uvařené, propasírovat na sítku. Máte nádhernou , českou, pravou rajskou. Dobrou chuť. Pozn.když jsou pákivé papriky,naplnit mletým s rýží a papriky pustí do omáčky nepředstavitelnou chuť.
Maruš
|16. 1. 2007 10:25
Jsem na tom jako paní Blanka.Jak je úrodný rok,tak mám spoustu domácích kečoprotlaků.Jinak do omáčky místo cukru a ml.skořice dávám trochu skořicového cukru.
Anonym
|16. 1. 2007 08:41
Rajskou dělám do jakéhokoliv vývaru (stačí troška), nepoužívám protlak, ale buď loupaná krájená rajčata nebo rajčatový džus, není tak kyselý jako protlaky.
Blanka
|15. 1. 2007 20:59
Mívám nadmíru svých vypěstovaných rajčat, takže si dělám domácí protlak a milé kuchařinky, mohu Vám říct, že taková rajská se s ničím nevyrovná. Přidávám bobkový list, hřebíček a mletou skořici a mí drazí mají nejraději rajskou s plněnými paprikami (samozřejmě z vlastní zahrádky, plněné domácí sekanou z králíka a bůčkem). Vždy v létě zamrazuji alespoň 50 takto plněných paprik, aby rodina měla v zimě svou oblíbenou rajskou s paprikou
Hedvika
|15. 1. 2007 19:03
Do český rajský tymián tedy nedávám.Až budu vařit "italskou",tak tam vrazím tymián, i třeba bazalku a oregano.Bude výborná,ale ne s knedlíkem a vařeným hovězím.Ale česká rajská snese maximálně bobkový list,pepř a nové koření!!A skořice,perník ,určitě skvělé,to podle zvyklostí,já je nedávám.Ale je to vlastně" Vaše rajská" -:)-tak třeba s těstovinama?
Anonym
|14. 1. 2007 00:10
Hmmm, když se chci rajskou blejsknout, dám do ní trochu vývaru z hovězího masa (a kořenové zeleniny). Jinak ji dělám stejně hodně protlaku, poměrně dost koření, hlavně tymiánu, navíc ještě krapet muškátového oříšku, minimum mouky a žádná jíška, na zjemnění 1-2 lžíce mléka.
Anonym
|13. 1. 2007 21:29
Kolik se ma pridat te vody?Dekuji..
Alexandra
|12. 1. 2007 17:29
Dlouho jsem nečetla recept, který děláme už vlastně přes dvacet roků. Já akorát ještě přidávám jednu celou skořici na vyvaření. Je fakt vynikající tento recept, vyzkoušejte!!!!
Alena Tarabová
|12. 1. 2007 17:00
Paní Miroslavo, mluvíte mi z duše, rajčata mám také v mrazáku a perník do rajské to si pamatuji od babičky.
Miroslava Severová
|12. 1. 2007 11:25
Já mám v mrazáku nakrájená rajčátka, tak že dělám z nich a mimo jíšky zavařuji ještě strouhaným perníkem. (Normální perník na strouhání).