Nakrájenou cibulku v kastrolu osmahneme na másle, zasypeme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme 0,5 l studené vody a krátce za míchání povaříme 5 minut, až se cibule začne rozvářet. Poté rozmixujeme a přidáme celou cibuli, koření a dolijeme vodu (pozor, nechte si v hrnci místo na brambory a mléko).
2
Čerstvé houby podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou do poloměka, sušené namočíme předem do vody a pak dusíme pod pokličkou do poloměka.
3
Do polévky přidáme brambory a po 15 minutách i uvařené houby.
4
Pokud chcete polévku zcela bílou, houby přeceďte, jinak přelijte do polévky i s vodou. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do polévky rozdrobit masox.
5
Na posledních 5 minut přilejte mléko s rozmíchanou hladou moukou dle požadaku na hustotu polévky a za stálého mírného míchání dovařte. Před podáním do polévky pro zjemnění přidejte kousek másla.
6
Polévku podáváme s vajíčkem na tvrdo, okyselenou citronem nebo octem. Polévka je nejlepší ohřátá druhý den. Při ohřívání nesmíte divoce míchat nebo Vám polévka zřídne.