g
mleté maso - míchané
nebo z hovězího či vepřové plece, dle chuti
1
ks
vejce
koření
na mletá masa, nebo pepř, sůl, česnek, drcený kmín, mletá paprika - dle chuti
60
ml
studená voda
strouhanka
ze dvou ne zcela tvrdých rohlíků
sůl
dle chuti
Náplň
1
ks
vařená vejce
natvrdo
2
ks
nakládané okurky
1
polopárek
nebo špekáček
4
plátek
uzený špek
nebo slanina
2
plátek
cibule
- kolečka
4
lžička
hořčice plnotučná
Postup přípravy receptu
1
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, vodu a koření dle chuti + sůl. Vše dobře propracujeme, dle potřeby zahustíme čerstvě rozmixovanou strouhankou a rozdělíme na čtyři stejně velké bochánky, které mokrou rukou zploštíme na větší placky.
Placky, které jsme pokladly náplní opatrně zabalíme a pomačkáme, abychom z nich odstranili případný vzduch a vložíme do pomaštěného pekáčku, který zaklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů na 30 minut.
4
Pak pekáč odklopíme a roládky dopečeme dozlatova, dle potřeby podléváme a přeléváme výpekem. Kdo chce, může dát k roládkám upéct i oloupané, pokrájené brambory (klidně dle chuti okořeněné) a tím si tak připravit i výbornou přílohu z jednoho pekáče, kdy brambory budou ochucené výpekem z roládek.
5
Roládky můžeme podávat kromě hlavního jídla i jako netradiční pohoštění, třeba jen se zeleninovým salátem nebo čerstvým pečivem.