Mazanec je česká velikonoční klasika. Bochánky ze sladkého kynutého těsta připravovaly už naše prababičky. Uvnitř samozřejmě nesmí chybět mandle a rozinky. Hotový mazanec si dopřejte s čajem nebo kakaem, výborný bude namazaný marmeládou či medem.
Mezitím prosejte zbylou mouku do větší mísy, přidejte cukr, sůl a citronovou kůru. Do mísy přelijte kvásek, zbytek mléka, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a vanilkový extrakt. Vařečkou, případně hákem v robotu zpracujte měkké těsto. S hnětením skončete ve chvíli, kdy se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Je-li příliš tuhé, můžete si pomoci několika lžícemi mléka, naopak řídké těsto zaprašte trochou mouky.
Velký plech vyložte pečicím papírem. Těsto ještě krátce prohněťte a zapracujte do něj většinu mandlí a všechny rozinky. Vytvořte 3 stejné bochníčky a přesuňte je na plech. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a na vrcholu je nařízněte do kříže. Mazance nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu zatím předehřejte na 190 °C. Mazance pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 170 °C a dopečte, asi 25 minut.