tvaroh
: Olešnický, hrudkovitý nebo nastrouhaný tvrdý (dle chuti)
zakysaná smetana
nebo šlehačka
12
ks
meruňky
cca
kostkový cukr
dle chuti a sladkosti meruněk
Postup přípravy receptu
1
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr, na který rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažné vody a mírně cukr s droždím promícháme. Mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě nakynout.
Těsto pak ještě jednou zvolna propracujeme a rozdělíme na stejně velké dílky, které pak plníme meruňkami, které jsme si vypeckovali a vyndanou pecku nahradili dle kyselosti meruněk půl nebo celou kostkou cukru. Knedlíky klademe spojem těsta na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout (kynout).
3
Pak knedlíky házíme do vroucí vody, kde je jednou nebo dvakrát během vaření opatrně promíchneme. Vaříme cca 5 minut (nejlépe je jeden vyndat a mírně natrhnout těsto, pak máme jasno, zda máme knedlíky hotové), po vyndání z vody (nejlépe cedníkem) je ihned propícháme vidličkou (špejlí, jehlicí), aby vyšla pára. Bez propíchání se nám knedlíky srazily.
Po vyndání je v míse posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme rozpuštěným máslem, aby se nám k sobě neslepily. Podáváme pocukrované se smetanou (jogurtem) a tvarohem. Kdo má rád, může cukr ochutit skořicí nebo použít na posypání strouhaný perník.
5
Do těsta opravdu vejce nepatří, ale pokud ho tam musíte mít, stačí jen žloutek.