• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Merenda
Napište svůj komentář k receptu

Merenda

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Merenda
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
  • Buchta
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 2
      kostka droždí
    • mléko dle potřeby
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • sůl
    • cukr
    • 0,50
      ks hera cca
  • Švestky
    • 1
      kg švestky min.
    • cukr krystal
    • 2
      ks smetana 1-2
    • hladká mouka na zavaření

Postup přípravy receptu

1
Jde o jídlo, které se dělalo na plzeňsku. Buchta, která se k tomu peče, se také podávala k vepřovému (na plzeňsku spíše hovězí) s mrkví. Množství, které jsem uvedla je minimální, je z toho asi 3 l omáčky a dvě placky - nutno dle četnosti rodiny přizpůsobit. My to jíme dva a dělám to do 5 l (2 kg švestek).
2
Nevypeckované švestky nasypeme do kastrolu, zalijeme vodou asi 5 cm nad švestky a nasypeme cukr. Má být dost sladké, takže záleží na sladkosti švestek. Vaříme, dokud se švestky nerozpadávají. Pak případně dosladíme, zavaříme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě (má být hustější) a zalijeme smetanou dle chuti. Určitě se vám smetana srazí, ale to má tak být. Jí se horké i studené, čím je starší je lepší, ale málokdy vydrží.
3
Na buchtu uděláme kvásek z asi 2 dl mléka, kvasnic a trochy cukru. Po vykynutí smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné, nepříliš tuhé těsto. Mléko dodáváme dle potřeby a množství mouky. Necháme vykynout, a pečeme bochánky velikost asi 20 cm průměr a asi 7 cm výška středu. Heru dáváme rozehřátou, placky ničím nepotíráme, pečeme asi 20 minut do zlatova.
4
Přeji dobrou chuť, kdo má rád švestky a sladké určitě se poměje.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hanka | 6. 8. 2014 06:48

    Pave Václave, jinde se tomu opravdu mozna rika klevela, ale u nas na plzensku to vzdy byla, je a bude merenda. :-)

  • gabi3 | 18. 9. 2013 20:05

    Moc dobré,děláme to zrovna tak :-)

  • Václav | 18. 3. 2013 14:37

    Lidičky, prokristapána! To , co tu popisujete, není recept na merendu, ale na KLEVELU!!! Merenda je něco úplně jiného!

  • Jana St. | 28. 9. 2005 00:45

    Tak to je moc dobré jídlo a jsem ráda, že se tady objevil recept, který se v naší rodině neuchoval. Jsem z Plzeňska a tu švestkovou merendu jsme jedly teplou se škubánky v talíři.Moje babička nám to dělala a jako děti jsme to milovaly.A babička švestky vypeckovala před vařením.

  • Bára | 15. 9. 2005 14:41

    Jak jsem již psala v receptu,jí se to teplé i studené dle chuti,obojí chutná výborně.Placky se k tomu přikusují a pecky plivají při jídle,v tom je ten fór našich babiček.Jí se to lžící je to sladká omáčka.

  • Lenka | 15. 9. 2005 07:29

    Moje babička švestky předem vypeckovala. Jedli jsme to studené z hlubokého talíře, do kterého jsme si nalámali placíky (tak se u nás říkalo té buchtě). V létě to bylo báječné osvěžující jídlo.

  • Helena | 14. 9. 2005 11:21

    Doplňte prosím pro nás co z Plzeňska nejsme - jak se to vlastně jí? Teplé nebo studené? Na ty placky se to maže nebo se to naloží na talíř jak knedlíky s omáčkou a jí příborem nebo lžící? Nebo to má spíš připomínat např. buchttčky s krémem? A ještě tohle: kdy a jak z toho vyndáme ty pecky ze švestek, přece nebudou plavat v rozvařených švestkách samotné pecky, nebylo by lepší pak je vypeckovat předem? Nezlobte se, prosím a doplňte, švestek mám nadúrodu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla
Pokrmy Sladké Oběd Pečení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Cukr krystal Droždí Hera Hladká mouka Mléko Polohrubá mouka Smetana Sůl Švestky Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborové placky pečené v kuse

Bramborové placky pečené v kuse

Houbová polévka II.

Houbová polévka II.

Babiččin falešný tatarák

Babiččin falešný tatarák

Zavařená červená paprika

Zavařená červená paprika

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Jednoduché staročeské plátky se žampiony

Jednoduché staročeské plátky se…

Jednoduchá vařená poleva

Jednoduchá vařená poleva

Pivní marinované špízy

Pivní marinované špízy

Jihočeská kulajda od maminky

Jihočeská kulajda od maminky

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

187
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
80
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
50
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
47
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
46
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím

Zajímavé články

4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě pochutnáte!
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Morbidní nález Míši Kuklové: Mrtvola na kuchyňské lince

Morbidní nález Míši Kuklové: Mrtvola na kuchyňské lince

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 14.–15. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a komu hrozí konflikt?

Horoskop na víkend 14.–15. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a komu hrozí konflikt?

  • Recepty.cz
  • Merenda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact