• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Měkké preclíky
Napište svůj komentář k receptu

Měkké preclíky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
2.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Měkké preclíky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 375
      ml voda
    • 2
      lžička rostlinný olej
    • 1
      l hladká mouka
    • 1
      lžička sůl
    • jedlá soda
    • 1
      lžička cukr 5 ml
    • sušené droždí 2 a 1/4 lžičky
  • Posypka
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžička sůl hrubá

Postup přípravy receptu

1
Ve větší míse rozpustíme cukr ve 50 ml vlažné vody, přidáme droždí, necháme na teplém místě vykynout (kvásek). Přimícháme zbylou vodu a olej. Zamícháme 3 hrnky mouky (375 ml) a sůl. Vypracujeme těsto, které se lepí. Na moukou posypaný vál, přendáme těsto a propracujeme (asi tak 10 minut) s přidáváním mouky, až se těsto přestane lepit a je pěkně vláčné. Přendáme do tukem lehce vymazané mísy, těsto v míse několikrát obrátíme, aby bylo po všech stranách pomaštěné. Necháme na teple kynout, asi tak hodinu. (Těsto zdvojnásobí na objemu).
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme na 50 cm dlouhý pruh. Z každého uděláme kolečko s konci asi tak 8 cm dlouhý. Přeložíme levý přes pravý. Z konců upleteme copánek, podhrneme dovnitř kolečka a utvoříme tvar preclíku. Přendáme na 2 plechy, které jsme vyložili papírem na pečení. Přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout.
3
Do většího kastrólu s vařící vodou přidáme 2 lžíce jedlé sody. Dáme vařit vždy po 3 preclíkách, jednou obrátíme a vaříme, až jsou nadýchnuté, asi tak 1 minutu. Vyjmeme z vody a necháme vychladnout.
4
Posypka: na připravené plechy rozdělíme preclíky po 4. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme hrubou solí. Pečeme při teplotě 200 °C (horkovzdušná 190 °C), z přendáním a otočením plechu v polovině pečení; pečeme 25-30 minut, až jsou preclíky dozlatova upečené. Po vychladnutí můžeme i zmrazit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Preclíky

Preclíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Měkké perníčky

Měkké perníčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • alexandra | 22. 10. 2013 17:23

    Dobry den,ta hladka mouka je 1 litr?V recepte je 3 hrnky(375ml) a ten zbytek 625ml se prisypava behem zpravovani testa?nebo jak,se mi zda nejak moc.diky za odpoved

  • alexandra | 22. 10. 2013 17:23

    Dobry den,ta hladka mouka je 1 litr?V recepte je 3 hrnky(375ml) a ten zbytek 625ml se prisypava behem zpravovani testa?nebo jak,se mi zda nejak moc.diky za odpoved

  • Gábina H | 17. 12. 2008 08:02

    Neměl by být recept v jiné kategorii? Toto je spíš slané pečivo.

  • Jana z Kanady | 14. 9. 2007 04:46

    Ano,nejdrive varime ve vode a potom peci.Delala jsem je dnes vlastne take poprve,je to rychle,dala jsem je na jeden vetsi plech.Jsou vlacne jeste druhy den.Muzou se dat rozpeci do trouby na 10 minut a jsou jak cerstve.

  • Vladkka | 13. 9. 2007 17:54

    Ten recept je silně podobný starému židovskému pečivu tzv. bagelům, které mám moc ráda, ale nikdy jsem se nepokoušela je dělat doma. Tento recept mě inspiroval, asi neodolám a zkusím to.

  • Gábina H | 13. 9. 2007 09:23

    Takže nejdřív se vaří ve vodě a pak se ještě pečou? To je zajímavý recept.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky
Chuťovky Slané Pečení Výjimečný den Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hladká mouka Jedlá soda Rostlinný olej Sůl Sušené droždí Vejce Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Plněná bageta

Plněná bageta

Rybí filé zapečené se sýrem a s brokolicí

Rybí filé zapečené se sýrem a s…

Těstovinový salát s masem

Těstovinový salát s masem

Makové koblížky

Makové koblížky

Nekynuté rychlé těsto na pizzu

Nekynuté rychlé těsto na pizzu

Hlávkový salát se smetanou

Hlávkový salát se smetanou

Focaccia s olivami a rozmarýnem

Focaccia s olivami a rozmarýnem

Bezmasá žampionová směs s mozzarellou

Bezmasá žampionová směs s mozzarellou

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

40 minut
Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

110 minut
Focaccia

Focaccia

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

20 minut
Salát little gem se slaninou a parmazánem

Salát little gem se slaninou a…

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

Poslední sledované recepty

75
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
48
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
46
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
29
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

Pohanka: Nenápadná bezlepková superpotravina, která je opět „in“. Dejte jí šanci i vy!
Pohanka: Nenápadná bezlepková superpotravina,…
Jak zhubnout 5 kg: Efektivní a zdravý plán i s jídelníčkem, díky kterému půjdou kila sama dolů
Jak zhubnout 5 kg: Efektivní a zdravý plán i s…
Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se neobejde?
Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se…
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře, které chutnají všem
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře,…
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit svačinu, oběd i večeři
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit…
AHA.cz Kuchařová se svlékla! Bouřlivá reakce okolí

Kuchařová se svlékla! Bouřlivá reakce okolí

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Zapomeňte na podpatky! Stylistka radí, jaké letní boty vám přidají výšku bez bolesti

Zapomeňte na podpatky! Stylistka radí, jaké letní boty vám přidají výšku bez bolesti

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Zámek Stropnického (41) zasáhla supercela: Zničený park, voda v ložnici a táta Martin (68) v akci!

Zámek Stropnického (41) zasáhla supercela: Zničený park, voda v ložnici a táta Martin (68) v akci!

SportRevue.cz FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Červnový úplněk ve Střelci přinese touhu po nezávislosti a nových začátcích. Co čeká jednotlivá znamení?

Červnový úplněk ve Střelci přinese touhu po nezávislosti a nových začátcích. Co čeká jednotlivá znamení?

  • Recepty.cz
  • Měkké preclíky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact