• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Měkké preclíky
Napište svůj komentář k receptu

Měkké preclíky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
2.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Měkké preclíky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 375
      ml voda
    • 2
      lžička rostlinný olej
    • 1
      l hladká mouka
    • 1
      lžička sůl
    • jedlá soda
    • 1
      lžička cukr 5 ml
    • sušené droždí 2 a 1/4 lžičky
  • Posypka
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžička sůl hrubá

Postup přípravy receptu

1
Ve větší míse rozpustíme cukr ve 50 ml vlažné vody, přidáme droždí, necháme na teplém místě vykynout (kvásek). Přimícháme zbylou vodu a olej. Zamícháme 3 hrnky mouky (375 ml) a sůl. Vypracujeme těsto, které se lepí. Na moukou posypaný vál, přendáme těsto a propracujeme (asi tak 10 minut) s přidáváním mouky, až se těsto přestane lepit a je pěkně vláčné. Přendáme do tukem lehce vymazané mísy, těsto v míse několikrát obrátíme, aby bylo po všech stranách pomaštěné. Necháme na teple kynout, asi tak hodinu. (Těsto zdvojnásobí na objemu).
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme na 50 cm dlouhý pruh. Z každého uděláme kolečko s konci asi tak 8 cm dlouhý. Přeložíme levý přes pravý. Z konců upleteme copánek, podhrneme dovnitř kolečka a utvoříme tvar preclíku. Přendáme na 2 plechy, které jsme vyložili papírem na pečení. Přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout.
3
Do většího kastrólu s vařící vodou přidáme 2 lžíce jedlé sody. Dáme vařit vždy po 3 preclíkách, jednou obrátíme a vaříme, až jsou nadýchnuté, asi tak 1 minutu. Vyjmeme z vody a necháme vychladnout.
4
Posypka: na připravené plechy rozdělíme preclíky po 4. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme hrubou solí. Pečeme při teplotě 200 °C (horkovzdušná 190 °C), z přendáním a otočením plechu v polovině pečení; pečeme 25-30 minut, až jsou preclíky dozlatova upečené. Po vychladnutí můžeme i zmrazit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Preclíky

Preclíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Měkké perníčky

Měkké perníčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • alexandra | 22. 10. 2013 17:23

    Dobry den,ta hladka mouka je 1 litr?V recepte je 3 hrnky(375ml) a ten zbytek 625ml se prisypava behem zpravovani testa?nebo jak,se mi zda nejak moc.diky za odpoved

  • alexandra | 22. 10. 2013 17:23

    Dobry den,ta hladka mouka je 1 litr?V recepte je 3 hrnky(375ml) a ten zbytek 625ml se prisypava behem zpravovani testa?nebo jak,se mi zda nejak moc.diky za odpoved

  • Gábina H | 17. 12. 2008 08:02

    Neměl by být recept v jiné kategorii? Toto je spíš slané pečivo.

  • Jana z Kanady | 14. 9. 2007 04:46

    Ano,nejdrive varime ve vode a potom peci.Delala jsem je dnes vlastne take poprve,je to rychle,dala jsem je na jeden vetsi plech.Jsou vlacne jeste druhy den.Muzou se dat rozpeci do trouby na 10 minut a jsou jak cerstve.

  • Vladkka | 13. 9. 2007 17:54

    Ten recept je silně podobný starému židovskému pečivu tzv. bagelům, které mám moc ráda, ale nikdy jsem se nepokoušela je dělat doma. Tento recept mě inspiroval, asi neodolám a zkusím to.

  • Gábina H | 13. 9. 2007 09:23

    Takže nejdřív se vaří ve vodě a pak se ještě pečou? To je zajímavý recept.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky
Chuťovky Slané Pečení Výjimečný den Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hladká mouka Jedlá soda Rostlinný olej Sůl Sušené droždí Vejce Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mleté maso s kapustou

Mleté maso s kapustou

Hovězí na houbách II.

Hovězí na houbách II.

Řezy s jablky, ořechy a smetanou

Řezy s jablky, ořechy a smetanou

Zapečený rýžový nákyp s meruňkami

Zapečený rýžový nákyp s meruňkami

Club Sandwich

Club Sandwich

Čínské masové placičky alá Zita Kabátová

Čínské masové placičky alá Zita…

Celerový krém s celerovými lupínky

Celerový krém s celerovými lupínky

Horké zázvorové smoothie s mrkví

Horké zázvorové smoothie s mrkví

Banánovo-mangové smoothie

Banánovo-mangové smoothie

Doporučujeme

35 minut
Těstovinový salát z grilu

Těstovinový salát z grilu

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

52
Domácí chleba
Domácí chleba
39
Bramborový oběd
Bramborový oběd
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
32
Dýňová tortila
Dýňová tortila
27
Máslové řízky
Máslové řízky

Zajímavé články

Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
AHA.cz Kuchařová po tahanicích s Brzobohatým: Dramatická změna vzhledu

Kuchařová po tahanicích s Brzobohatým: Dramatická změna vzhledu

Mimibazar Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

Ženy.cz Nakupujete na cestách jako turista? Tady je návod, jak to dělat líp (a bez kýče)

Nakupujete na cestách jako turista? Tady je návod, jak to dělat líp (a bez kýče)

Blesk.cz ONLINE: Do Varů přijely první hvězdy: Eben s Bartoškou na hrudi! A dojemné vítání »mladého Barťáka«

ONLINE: Do Varů přijely první hvězdy: Eben s Bartoškou na hrudi! A dojemné vítání »mladého Barťáka«

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Nejlepší léčivé rituály pro každé znamení zvěrokruhu. Co pomůže právě vám?

Nejlepší léčivé rituály pro každé znamení zvěrokruhu. Co pomůže právě vám?

  • Recepty.cz
  • Měkké preclíky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact