Odvážíme si kvalitní hladkou mouku, přidáme cukr a máslo nakrájené na kousky. Oříšky lze namlet nebo nastrouhat (podle zvyklostí).
2
Dále přidáme dva žloutky, skořice tak na špičku příborového nože a strouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu.
3
Vše zpracujeme rukama v hladké a lesklé těsto. Necháme odpočinout v chladnu alespoň dvě hodiny.
4
Pro varintu II samozřejmě hřebíčky a skořici roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme na strojku na koření.
5
Kousek těsta natlačíme do formičky tak, aby uprostřed bylo těsta méně než na okrajích. Důlek se vyplní při pečení.
6
Pečeme ve středně zahřáté troubě do chvíle, kdy začnou okraje formiček růžovět. Vyklápíme velmi opatrně (lámou se) ještě teplé a ihned obalujeme v moučkovém cukru.
7
Upozornění: Toto cukroví pečeme s předstihem, protože je lepší, když nějakou dobu uleží. Ovšem pokud vydrží před mlsouny!