Tento recept na medovník jsem dostala od známé a musím potvrdit, že se povedl a všichni jsme si na něm pochutnali;) a byl krásně měkoučký jak se nechal den nebo dva uležel v chladnu např. já jsem ho nechala ve špajzce.. a na krém jsem použila 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka SALKO (jiné bych radši nezkoušela, nemuselo by se to podařit) a dávám za 1! Sice nebyl tak tmavý jako by možná měl být ale výborný je bezpochyb.. a já co nemám s pečením zase takové zkušenosti jsem byla ráda že se tak podařil:)))
Já mám doma v receptu, že je možno pláty potřít marmeládou, aby lépe změkly, doporučená byla meruňková, ale zjistila jsem, že se vlastně hodí jákákoliv.
tak dort je výborný, strašně sladký a trochu tvrdý-a to ležel dva dny. příště ho určitě zvlhčím čajem
Dnes jsem medovník dělala a musím naprosto ve všem souhlasit s paní Soňou. Těsto je sice lepkavé, ale pak už to jde. Dělala jsem to z 250g cukru, 450g mouky a 4 lžic medu, jak zde někdo radil v komentáři. Vyšlo mi to na 12 placek velikosti talíře. Placky jsem pekla dokud nebyly tmavé - akorát jsem stihla napatlat novou. Krému jsem také měla akorát, ale dost jsem šetřila, takže bych ho příště udělala určitě víc. Jsem zvědavá, jaký dort bude, protože placky mi přišly tvrdší - snad se uleží.
Ivo,já dala jedno a půl másla,protože,když jsem ho dělala poprvé,tak toho krému bylo málo,tak jsem si říkala,že tím určitě nic nezkazím a opravdu toho bylo více.Můj postup byl jako v receptu,do robotu nákrájím máslo,trochu to rozmixuji a pak postupně přilévám Salko,poprvé se mi krém srazil,ale mám vyzkoušený,že mísu ponořím na chvíli do teplé vody,promixuji a pěkně se to spojí.Krém mám jako na dort,musí se s tím rychle pracovat,protože v teplu se krém trochu roztýká a hůř se pak natírají boky.Ale ten druhý co jsem pekla měl veliký úspěch,byl opravdu vynikající.Zkuste přidat víc toho másla,snad to pomůže,jinak nevím co poradit.Přeji ať se vám to povede a napište výsledek
Taky jsem zkousela krem ze Salka, ale byl moc ridky a lepkavy. Kde delam chybu?
Tento recept mi doporučila kamarádka,tak jsem si ho zde našla a v pátek jsem ho vyzkoušela.Tak i já napíšu svoji zkušenost s pečením.Těsto šlo mixérem opravdu dobře vyšlehat,ušetří to ruce.Docela jsem se zalekla jak je tuhé,táhnoucí a již jsem si představovala jak to asi bude hrůza to na pečící papír natřít.Tak se i stalo. Při mazání první placky jsem si nadávala do čeho jsem se to pustila,ale pak to už docela šlo,nemělo to sice hladký stejnoměrný povrch,ale to vůbec nevadí,stejně se to lepí k sobě a já byla vůbec ráda,že jsem to nějak namazala.Pečení bylo rychlé,hlavně se musí hlídat i okem,snadno se to spálí.Placky jsou tvrdé,ale nelámaly se,ořízla jsem je podle talíře,promazala krémem,je ho docela málo,tak jen slabě,aby vyšlo i na potření kolem.Posypala posypkou a šup do lednice.Musím ještě dodat,že cukru jsem dala jen 250g.Včera jsem ho ochutnala,na mě je příliš sladký,ale návštěva si určitě pochutná.Dnes je ještě lepší,čím dýl proležený,tím chutnější.
Opraveno.
pozor!!!na krém nepoužívejte 300g mléka, ale másla!!!!
Medovník se mi povedl a je opravdu dobrý.Do krému jsem dalo Salko, povařené v papiňáku- zkaramelizovalo a je to výborné.dávám za 1
Ještě jsem medovník nikdy nedělala, a tak jsem zvědavá, jak dopadne. Zkusím tento recept. Snad se dílo podaří a hlavně, aby chutnalo.
Výborný recept, jak na práci, tak na chuť.
Místo rafinovaného bílého cukru doporučuji použít cukr třtinový, je méně sladký a dodá těstu tu pravou nazlátlou barvu...
Medovník jsem pekla včera podle receptu z Apetita,který je stejný jako váš, jen jsem k lžíci sody přidala lžičku octa, cukru dala trochu míň, medu 4 plné lžíce a mouky 450 g.Aby těsto nebylo tvrdé, musí se péct krátce, pekla jsem jen 3 minuty v plynové troubě na nejmenším plynu, těsto šlo krásně oddělovat od papíru a neztvrdlo.Do krému jsem dala Salko, 1 máslo a čtvrt Hery. Vyšlo mi 5 placek, do drobenky k posypání povrchu jsem přidala lžičku kakaa a půl lžičky skořice. Dnes už jsme ho ochutnali, je vláčný a opravdu k nerozeznání od toho v cukrárně.
Tak medovník je již upečený a čekal jenom na svoje rozkrojení. Můžu říct, že medovník z Apetitu (z tipu)je vynikající, jen je pravda, že je strašně ale strašně sladký (a to jsem ještě při pečení cukru dávala jenom polovinu) stačil mi kousek a jsem přeslazená na dva dny dopředu :-) Rozhodně doporučuju tolik nesladit. Jinak pečení probíhalo v pohodě, jen se pak těsto trošku rozpadadlo, ale to se "zalepilo" krémem. Tip: přidala jsem i do drobenky nahoru na dort ořechy..a vynikající.
Medovník z Apetitu jsme dělali,teda více spíš manžel. Byl vynikající, už se ani nepídím po jiném receptu, akorát příště ubereme cukr.
Včera jsem pekladle receptu - Medová pochoutka -nemá to chybu, s těstem se krásně pracovalo a bylo to hned měkké. Není to úplně jako Medovník, ale vůbec jsem se nenadřela / válení placek /. Tam se do těsta dává máslo, myslím, že je v tomto případě lepší než Hera. Do dortové formy vyjdou určitě 4 placky.
Jak vidím tak tento recept je na chlup přesně převzán z časopisu Apetit..Slyšela jsem, že všem se z tohoto receptu vždy povedl. Dneska ho jdu vyzkoušet, tak jsem zvědavá :-) Akorát koukám co to tu je za paniku se salkem a tatrou - dvě úplně odlišné věci. Pečení zdar :-)
Airan,najdete ji jak jsou nuttely,jmenuje se Mléčná karamelová pomazánka,je na ní kravička,450g za 39.90.
Jitko, prosim, jak vypada ta karamelova pomazanka ve Sparu?
Já jsem objevila ve Sparu karamelovou pomazánku,je výborná,hustá,takže končím s vařením plechovek.Chutná úplně stejně.
logicky sa nesladené kondenzované mlieko nedá zkaramelizovať, pretože karamel sa robí z cukru :-)
z neslazeného salka se karamel neuvaří zkoušela jsem to a nejde to....
Mýlíte se, anonyme. Tatra je firma vyrábějící mléčné výrobky a mimojiné i neslazené kondenzované mléko, které se nazývá Grand.
Neslazené kondenzované mléko se jmenuje TATRA a slazené SALKO!!!
Tak jsem nakonec stvořila jakési medovníkové puzzle a ačkoliv všechny placky změkly, tak se všechny beznadějně rozlámaly a to jsem byla opatrná. Výsledek vypadá, jako kdyby na medovník v cukrárně něco spadlo. :-) Ale sníme ho, to zas ne že ne.
O medovník jsem se včera pokusila, ale moc se mi nedařilo. Podle uvedeného receptu jsem těsto roztírala v nejtenčí vrstvě, abych posléze zjistila, že za sedm minut už je skoro spálené. Je teda pravda, že jsem pekla na 170°C, totožný recept totiž vyšel i v příloze MF Dnes, kde byla teplota 150°C uvedena pro horkovzdušnou troubu, pro elektrickou bylo právě těch zmíněných 170°C. Pekla jsem pět minut. Těsto, krátce vyndané z trouby, bylo docela měkké, ale během vychladnutí ztvrdlo a lámalo se při sebeopatrnější manipulaci. Vykrojit z něj úhledný kruh bylo v podstatě nemožné a ani ořezání nožem moc nefungovalo. Ta tvrdost měla pouze tu výhodu, že se dala snadno vyrobit posypka. (Která je poměrně zbytečná, protože kupovaný strouhaný perník chutná naprosto stejně) Pečení placek mě dost vyčerpalo, tak jsem placky potřela černým čajem, naskládala do lednice a dnes se pustím do plnění. Mímochodem moc nezměkly a manipulace s nimi je stále špatná, navíc se přilepily k sobě.
Místo 300g mléka má být 300g másla (v krému) !!!!
Este som zabudla: pouzila som klasicke sladene kondenzovane mlieko a po tych dvoch hodinach sa to fakt premenilo na karamel. Pravdaze nie doslova, ale chut karamelovu to malo a bolo to krasne vlacne. Tak nech Vam vyjde.
Gabriela: jsem ráda, že chutnal a že jste ho zvládla sama, podle recptu a bez problémů :o)
Eva: mě už to neba to tu rozebírat, držte se receptu a povede se vám
Ahojte! Tak prave som tento kolac dorobila. Je vynikajuci a je mi jedno odkial je. Viem, ze ak by tu nebol uverejneny tak sa ku nemu nedostanem. Takze dakujem za uzasny medovnik.
Milá Katko, já se nechci hádat, ale vy si protiřečíte! Napsala jste, že nechcete dělat z "neslazeného Salka" karamel, jen ho našlehat s máslem (nevím, jestli by to šlo, je řídké). V další reakci jste napsala, že se z něj normálně uvaří karamel. Tak jak?!
Eva: jsou tam dva typy na krémy první, že smíchám slazené mléko s máslem - pak samozřejmě krém nebude karamelový a druhý, že slazené mléko svařím na karamel, smíchám s máslem a střídavě promazávám i druhým krémem z másla a cukru.
tady došlo k několika nedorozuměním - neslazené kondenzované mléko se nejmenuje Salko, ale tuším Tatra (?). A pokud se bude tak dlouho vařit v papiňáku, mělo by také zhoustnout, ale nevím. Autorka asi myslela, že by si pak jen dosladila podle chuti, aby třeba krém nebyl tolik sladký (nebude ale karamelový)
Neslazené kondenzované mléko se nejmenuje SALKO!
Eva: ještě pro upřesnění, vloudila se chybička-krém je z 1 plechovky kondenzovaného mléka a 300 g másla
Eva č.3: neslazené salko existuje a to vím 100%, občas ho kupuji.A opravdu mi věřte v tom, že když dáte uzavřenou plechovku do papiňáku a celou ji ponoříte do vody a budete hodinu vařit, vznikne vám z toho karamel a jestli nevěříte, tak se sami přesvěčte a neupravujte si recept tak, jak se vám hodí do krámu. Vše je tam napsané tak, jak má být a taky to tak funguje. Dělala jsem ho, takže tam je vše dobře.
Eva: Nikdo neříká, že budu dělat z neslazeného salka karamel. Píšu, že příště bych smíchala neslazené salko s máslem a vyšlehala, podle potřeby přidala cukr.
Marie, když to nezkusíte, tak nemůžete vědět, jestli se vám povede nebo ne :o)
Neslazené Salko neexistuje. je to zkratka "slazené kondenz. mléko". Karamel se udělá z toho cukru, ne mléka, probůh! Taky si neumím představit krém z karamelu a 300g mléka - nemá to být máslo?!
z neslazeného mléka varem karamelové rozhodně neuděláte
Myslíte, že se vařením udělá karamel z neslazeného salká? Karamel dělá ten cukr, ne?
Medovník miluju, ale nepekla bych ho, je to hrozně pracné.A kde mám jistotu, že by se mi povedl.