Jedlou sodu smícháme s hladkou moukou, přimícháme cukr moučka, med bez krystalků, mléko a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme minimálně 5 hodin v chladu odpočívat. Těsto poté vyválíme na mírně pomoučněném silikonovém válu (lze použít potravinářskou fólii, ale je s tím výrazně horší práce) na tenký plát tak, aby skrze něj bylo vidět, tak na 2 milimetry.
2
Varianta s kleštěmi: Z těsta vyřezáváme kolečka o průměru 6cm nebo menší, rozhodně ale menší než jsou úzké cukrářské trubičky. Trubičky pomažeme sádlem a na každou namotáme kruh těsta, tak aby spoj těsta byl dolů na plech, budou mít tak větší stabilitu při vkládání do trouby. Pečeme na 180 stupňů do světle růžové (cca 3 minuty, dle dloušťky). Vychladlé upečené těsto chytneme do ruky, stejně jako lyžařskou hůlku, a kleštěmi (nebo pinzetou) chytneme kovovou trubičku. Kleštěmi cukrářskou trubičku otočíme tak, aby se zmenšil její průměr a lehce ji vytáhneme z těsta ven.
3
Varianta azbestové ruce: Z těsta vykrojíme kolečko, max. 6cm velké, raději menší. Nejvíce 6 koleček dáme na plech a pečeme na 180 stupňů do světle růžové (dle tloušťky 3 a více minut). Vyndáme a ihned špachtlí "koláček" otočíme a na dřevěnou tyčku (vařečku) kolečka namotáme, tedy tak aby pěkná horní strana byla z vnější strany trubičky. Musí se pracovat rychle, jak těsto chladne, tak zároveň tvrdne, začne praskat a už z něj nelze vytvarovat trubičky.
4
Poleva: Ve vodní lázni smíchejte máslo s rozpuštěnou čokoládou. Dobře promíchejte. Konce trubiček namočte do čokolády a nechte vychladnout. Lze použít také čistou rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládu (mléčnou/hořkou, dle chuti), po ztuhnutí bude čokoláda pěkně křupat a bude ve větší tloušťce.
5
Krém: Heru s oběma cukry šlehejte nad párou, dokud směs nezhoustne do hustoty majonézy. Do zchladlé směsi vyšlehejte máslo a rum. Naplňte cukrářským pytlíkem.
6
* Trubičky je možné plnit pár dní před podáváním, trubičky nádherně zvlhnou.
7
* Je taky možné napřed naplnit trubičky a vychlazené je smočit do čokolády. Bude hezky vidět krém, ale bude osychat a později nemusí být tak hezké.
8
* Trubičky lze po namočení do čokolády obalit mletými ořechy.
9
* Trubiček je relativně hodně, pro začátek doporučuji udělat z menší dávky.
10
* Lze plnit libovolným krémem, čokoládovým, kávovým, karamelovým, ... dle chuti, ale použijte krém z tuku, nejlépe másla.
11
* Nepoužívejte jiný než máslový krém, trubičky jinak příliš zvlhnou a slepí se k sobě. Pudinkové náplně mají navíc tendenci sesychat a rychleji se kazit.
12
* Skladujeme v papírové krabici, neuzavírat, jinak od krému příliš zvhlnou a slepí se, po vysušení v troubě je lze opatrně opět rozlepit.