co je to Uhličitan amonný :-!
Amonium v drogerii, ale těžko se shání, v Německu před vánoci skoro v každém obchodu s potravinami.
Výborné cukroví.Plnila jsem karamelovým krémem.Akorát bych dodala, že kolečka se při pečení roztečou,takže je potřeba dávat je na plechu dál od sebe.Dávám 1.
Plním vanilkovým krémem. Máslový krém nastavený vanilkovým pudingem. Ale poslední dobou si práci výrazně ulehčuji krémy Oetker.
Prosím uviesť bližšie akým krémom plniť..
Recept jsme vložila já a dělám to jenom s amoniem. Je to rodinný recept, ale jako mladá a začínající ( a chytrá jak rádio) kuchařka jsem to udělala bez (do jiného cukroví se taky přece nic nedává, že ?). No ale nebylo to dobré. V těstě je totiž málo tuku a naplnění krémem to moc nespravilo. Jednou jsem to taky zkusila s práškem do perníku, ale nebyly to ani dortíčky ani perník. S amoniem je po upečení cukroví jako piškotky. Sice okamžitě ztvrdnou, ale po naplnění je měkounké. Bez Dortíčků bych neměla Vánoce - je to vůně dětství.
Takže - zkoušel toto někdo jinak než s amoniem? Celkem se mi ten recept líbí, ale potřebovala bych více vašich zkušeností.
Nedoporučuji amonium něčím nahrazovat. S amoniem těsto krásně naskočí a nezůstane pachuť. Zkoušela jsem to s práškem, ale nebylo to ono. Amonium (neboli salajka, cukrářské droždí, uhličitan amonný) se běžně dostane v drogerii.
Tak to jsem ráda.Chci tyto dortíčky vyzkoušet,takže dám sodu přímo do těsta-žádné mléko..o)
souhlasím s paní Hanou, soda to jistí! klidně bych si v tomto případě troufla použít i prášek do pečiva - lépe možná rovnou "do perníku", výsledek bude voňavější...
Moje zkušenost říká, že do těsta, kde je med si klidně troufnu dát jedlou sodu, nikdy jsem nepoužila amonium, doma ho nemám. Takže bych to klidně zkusila.
Nedá se použít soda nebo kypřící prášek?
Amonium=cukrářské droždí=salajka (starší název)se sežene v drogerii.
Kde seženu amonium?