Amonium (cukrářské droždí) necháme vzejít v teplém mléce a přidáme k ostatním surovinám na vále a zpracujeme těsto. Těsto je krásně hladké a nelepí se. Těsto necháme 2 hodiny odpočinout v chladu. Pak rozválíme asi na 4 mm a vykrajujeme kolečka. Doporučuji péci na pečícím papíře, na plech se lepí. Při pečení uniká čpavek, ale po upečení cukroví krásně voní po medu. Plníme máslovým krémem, povrch ozdobíme čokoládovou polevou. Po naplnění krémem dortíčky cca za 3 dny změknou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
lenka novotná
|23. 4. 2012 19:20
co je to Uhličitan amonný :-!
majka
|15. 12. 2011 13:55
Amonium v drogerii, ale těžko se shání, v Německu před vánoci skoro v každém obchodu s potravinami.
Zdena z JM
|29. 12. 2008 08:07
Výborné cukroví.Plnila jsem karamelovým krémem.Akorát bych dodala, že kolečka se při pečení roztečou,takže je potřeba dávat je na plechu dál od sebe.Dávám 1.
Mila Veselá
|22. 11. 2006 10:52
Plním vanilkovým krémem. Máslový krém nastavený vanilkovým pudingem. Ale poslední dobou si práci výrazně ulehčuji krémy Oetker.
Andra
|22. 11. 2006 10:40
Prosím uviesť bližšie akým krémom plniť..
Mila Veselá
|22. 11. 2006 10:14
Recept jsme vložila já a dělám to jenom s amoniem. Je to rodinný recept, ale jako mladá a začínající ( a chytrá jak rádio) kuchařka jsem to udělala bez (do jiného cukroví se taky přece nic nedává, že ?). No ale nebylo to dobré. V těstě je totiž málo tuku a naplnění krémem to moc nespravilo. Jednou jsem to taky zkusila s práškem do perníku, ale nebyly to ani dortíčky ani perník. S amoniem je po upečení cukroví jako piškotky. Sice okamžitě ztvrdnou, ale po naplnění je měkounké. Bez Dortíčků bych neměla Vánoce - je to vůně dětství.
Monika
|22. 11. 2006 08:01
Takže - zkoušel toto někdo jinak než s amoniem? Celkem se mi ten recept líbí, ale potřebovala bych více vašich zkušeností.
Mila Veselá
|15. 11. 2006 12:23
Nedoporučuji amonium něčím nahrazovat. S amoniem těsto krásně naskočí a nezůstane pachuť. Zkoušela jsem to s práškem, ale nebylo to ono. Amonium (neboli salajka, cukrářské droždí, uhličitan amonný) se běžně dostane v drogerii.
Jana Kutačová
|15. 11. 2006 10:34
Tak to jsem ráda.Chci tyto dortíčky vyzkoušet,takže dám sodu přímo do těsta-žádné mléko..o)
ELA
|15. 11. 2006 09:58
souhlasím s paní Hanou, soda to jistí! klidně bych si v tomto případě troufla použít i prášek do pečiva - lépe možná rovnou "do perníku", výsledek bude voňavější...
Hana Rožníčková
|15. 11. 2006 09:54
Moje zkušenost říká, že do těsta, kde je med si klidně troufnu dát jedlou sodu, nikdy jsem nepoužila amonium, doma ho nemám. Takže bych to klidně zkusila.
Anonym
|15. 11. 2006 08:58
Nedá se použít soda nebo kypřící prášek?
Mila Veselá
|20. 9. 2005 17:02
Amonium=cukrářské droždí=salajka (starší název)se sežene v drogerii.