• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Medáčky (medové řezy s ořechy)
Napište svůj komentář k receptu

Medáčky (medové řezy s ořechy)

autor: Di
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Medáčky (medové řezy s ořechy)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Směs:
    • 2
      lžíce med
    • 2
      ks vejce
    • 100
      g cukr krupice
    • 50
      g máslo
  • Dále do těsta:
    • 600
      g hladká mouka
    • 2
      lžička jedlá soda stolní
    • 1
      dl mléko
  • Krém:
    • 500
      g máslo (já nahrazuji cca 100-150 g Herou)
    • 250
      g moučkový cukr
    • 8
      dl mléko 7-8
    • 2
      ks vanilkový pudink
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • vlašské ořechy nasekané na posypání
    • káva trochu na zvlhčení plátů

Postup přípravy receptu

1
Pečení: směs 2 lžíce medu, 2 velká vajíčka, 100 g pískového cukru, 50 g másla rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni (nejlepší je šlehat ručním šlehačem). Vmícháme do 600 g hladké mouky, 2 vrchovaté lžičky stolní sody, 1 dl horkého mléka a zpracujeme těsto (ideální je opět ruční šlehač - míchací metly). Uložíme ho na teplém místě (v míse na hrnci s teplou vodou). Postupně vyválíme 6 tenkých placek na celý plech. Jde to ztuha - proto potřebujeme mít těsto teplé - ale výsledek bude pro Vás, Vaši rodinu i případné hosty odměnou. Placky upečeme na silněji vymazaném plechu (mastit pokaždé) nebo plech vyložíme pečícím papírem. Naskáčou-li na těstě na počátku pečení puchýře, propíchneme je vidličkou. Placky můžeme napéci několik dnů předem. Musíme však počítat s tím, že hotové řezy by se měly proležet.
2
Dohotovení: nejméně dva dny před podáváním placky naplníme klasickým máslovým krémem s pudinkem: 500 g másla (nebo máslo s Herou) našleháme s 250 g práškového cukru a přidáme vychladlou prošlehanou kaši ze 7-8 dl mléka, 2 vanilkových pudinků a 2 zarovnaných lžic polohrubé mouky. Vybereme dvě nejlepší placky na spodek a vrch řezů (ty které jsou například ulámané nebo křivé zarovnáme dovnitř, ztratí se), potřeme je silnou kávou (aby rychleji změkly), větší částí krému a spojíme. Pak je zatížíme pečícím plechem s lehkou zátěží a necháme do druhého dne "narovnat" a ztuhnout. Příští den namažeme na vrchní placku zbylý krém a posypeme ji rozsekanými vlašskými ořechy. Krájíme na malé čtverečky. V chladu vydrží medáčky dlouho, čím déle, tím jsou lepší.
3
Tak dělám medové řezy podle tradičního rodinného receptu já. Návod na plnění řezů jsem už četla v dalších variantách (Valburga Vavřinová uvádí "medáky" v Malé encyklopedii Vánoc jako tradiční vánoční cukroví), například s přidáním zavařeniny, čokoládové nebo kávové polevy a něco také vyzkoušela. Ale jednoduchá máslová náplň s ořechy místo polevy mi připadá nejlepší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ořechové řezy medové

Ořechové řezy medové

Medové řezy ze 4 placek

Medové řezy ze 4 placek

Velikonoční medové řezy

Velikonoční medové řezy

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Di | 1. 3. 2015 09:42

    Taky jsem krémy z hery odmítala, až jsem vlastní praxí a kombinováním másla, héry a pudinku dospěla k této podobě máslového krému, který mi připadá nejlepší - hera těžké máslo trochu vylehčí. ;-)

  • paulus | 8. 2. 2015 19:32

    jak nekdo muze delat krem s herou :-$

  • Anna | 20. 2. 2008 10:39

    Dorty a podobné dobroty nepečete , nezdobíte každou chvíli. Na přípravu dortu je potřeba více času. Může to být hodně dobrý dort.

  • Di | 20. 2. 2008 06:39

    Jako všechny ostatné medové řezy a medovníky. Ani pečení dortů není jednoduché. Tady je namáhavé vyválet placky - jsou takové elastické, stahují se stále do původního tvaru. Po upení už to jde rychle - namažete, složíte, nic moc nezdobíte. U dortů je to naopak - snadno upečete ve formě, ale prokrojit, namazat a ozdobit je složitější. Nicméně ta námaha stojí jednou za čas za to.

  • xfghj xhj | 19. 2. 2008 16:31

    docela složité, ne?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Řezy Svačina Pečení Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Jedlá soda Káva Máslo Med Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Vanilkový pudink Vejce Vlašské ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Šafránová omáčka

Šafránová omáčka

Vepřové s cibulí na černém pivu

Vepřové s cibulí na černém pivu

Mňamka z listového těsta

Mňamka z listového těsta

Bramborová musaka

Bramborová musaka

Bramborová buchta slaná

Bramborová buchta slaná

Salát z jemných párků

Salát z jemných párků

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O…

Tzaziky

Tzaziky

Ořechové řezy s vločkami

Ořechové řezy s vločkami

Doporučujeme

60 minut
Panenka s batátem a pestem

Panenka s batátem a pestem

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

10
Zeleninový salát s bílým (salátovým) sýrem
Zeleninový salát s bílým…
8
Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinoa - jako příloha…
7
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
7
Pudinkové šneky Ládi Hrušky
Pudinkové šneky Ládi…
7
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem
Restované žampiony s…

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

  • Recepty.cz
  • Medáčky (medové řezy s ořechy)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact