• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Medáčky (medové řezy s ořechy)
Napište svůj komentář k receptu

Medáčky (medové řezy s ořechy)

autor: Di
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Medáčky (medové řezy s ořechy)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Směs:
    • 2
      lžíce med
    • 2
      ks vejce
    • 100
      g cukr krupice
    • 50
      g máslo
  • Dále do těsta:
    • 600
      g hladká mouka
    • 2
      lžička jedlá soda stolní
    • 1
      dl mléko
  • Krém:
    • 500
      g máslo (já nahrazuji cca 100-150 g Herou)
    • 250
      g moučkový cukr
    • 8
      dl mléko 7-8
    • 2
      ks vanilkový pudink
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • vlašské ořechy nasekané na posypání
    • káva trochu na zvlhčení plátů

Postup přípravy receptu

1
Pečení: směs 2 lžíce medu, 2 velká vajíčka, 100 g pískového cukru, 50 g másla rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni (nejlepší je šlehat ručním šlehačem). Vmícháme do 600 g hladké mouky, 2 vrchovaté lžičky stolní sody, 1 dl horkého mléka a zpracujeme těsto (ideální je opět ruční šlehač - míchací metly). Uložíme ho na teplém místě (v míse na hrnci s teplou vodou). Postupně vyválíme 6 tenkých placek na celý plech. Jde to ztuha - proto potřebujeme mít těsto teplé - ale výsledek bude pro Vás, Vaši rodinu i případné hosty odměnou. Placky upečeme na silněji vymazaném plechu (mastit pokaždé) nebo plech vyložíme pečícím papírem. Naskáčou-li na těstě na počátku pečení puchýře, propíchneme je vidličkou. Placky můžeme napéci několik dnů předem. Musíme však počítat s tím, že hotové řezy by se měly proležet.
2
Dohotovení: nejméně dva dny před podáváním placky naplníme klasickým máslovým krémem s pudinkem: 500 g másla (nebo máslo s Herou) našleháme s 250 g práškového cukru a přidáme vychladlou prošlehanou kaši ze 7-8 dl mléka, 2 vanilkových pudinků a 2 zarovnaných lžic polohrubé mouky. Vybereme dvě nejlepší placky na spodek a vrch řezů (ty které jsou například ulámané nebo křivé zarovnáme dovnitř, ztratí se), potřeme je silnou kávou (aby rychleji změkly), větší částí krému a spojíme. Pak je zatížíme pečícím plechem s lehkou zátěží a necháme do druhého dne "narovnat" a ztuhnout. Příští den namažeme na vrchní placku zbylý krém a posypeme ji rozsekanými vlašskými ořechy. Krájíme na malé čtverečky. V chladu vydrží medáčky dlouho, čím déle, tím jsou lepší.
3
Tak dělám medové řezy podle tradičního rodinného receptu já. Návod na plnění řezů jsem už četla v dalších variantách (Valburga Vavřinová uvádí "medáky" v Malé encyklopedii Vánoc jako tradiční vánoční cukroví), například s přidáním zavařeniny, čokoládové nebo kávové polevy a něco také vyzkoušela. Ale jednoduchá máslová náplň s ořechy místo polevy mi připadá nejlepší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ořechové řezy medové

Ořechové řezy medové

Medové řezy ze 4 placek

Medové řezy ze 4 placek

Velikonoční medové řezy

Velikonoční medové řezy

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Di | 1. 3. 2015 09:42

    Taky jsem krémy z hery odmítala, až jsem vlastní praxí a kombinováním másla, héry a pudinku dospěla k této podobě máslového krému, který mi připadá nejlepší - hera těžké máslo trochu vylehčí. ;-)

  • paulus | 8. 2. 2015 19:32

    jak nekdo muze delat krem s herou :-$

  • Anna | 20. 2. 2008 10:39

    Dorty a podobné dobroty nepečete , nezdobíte každou chvíli. Na přípravu dortu je potřeba více času. Může to být hodně dobrý dort.

  • Di | 20. 2. 2008 06:39

    Jako všechny ostatné medové řezy a medovníky. Ani pečení dortů není jednoduché. Tady je namáhavé vyválet placky - jsou takové elastické, stahují se stále do původního tvaru. Po upení už to jde rychle - namažete, složíte, nic moc nezdobíte. U dortů je to naopak - snadno upečete ve formě, ale prokrojit, namazat a ozdobit je složitější. Nicméně ta námaha stojí jednou za čas za to.

  • xfghj xhj | 19. 2. 2008 16:31

    docela složité, ne?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Řezy Svačina Pečení Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Jedlá soda Káva Máslo Med Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Vanilkový pudink Vejce Vlašské ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlé jednoduché rizoto

Rychlé jednoduché rizoto

Štrůdl se zelím a nivou

Štrůdl se zelím a nivou

All exclusive s jahodami

All exclusive s jahodami

Krkovička jako bramboráková

Krkovička jako bramboráková

Bramborové placky pečené v kuse

Bramborové placky pečené v kuse

Gulášová polévka z předního hovězího masa

Gulášová polévka z předního hovězího…

Panna cotta s malinovou omáčkou

Panna cotta s malinovou omáčkou

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Housky (DUKAN)

Housky (DUKAN)

Doporučujeme

20 minut
Pečené batáty se zelným salátem a pestem

Pečené batáty se zelným salátem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

20
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
16
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…
13
Špekáčky na pivu
Špekáčky na pivu
11
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
11
Květáková polévka
Květáková polévka

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které se pojí k 11. listopadu?
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které…
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak ji připravit, aby byla měkká a křupavá?
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak…
AHA.cz Konec všem nadějím: Jde o Bílou a Filipiho

Konec všem nadějím: Jde o Bílou a Filipiho

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Denní horoskop na pondělí 10. 11. 2025: Kdo dostane pochvalu od šéfa a koho čeká zkouška nervů?

Denní horoskop na pondělí 10. 11. 2025: Kdo dostane pochvalu od šéfa a koho čeká zkouška nervů?

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Oddlužená herečka Veronika Gajerová: Vzkaz kolegyním, kterým nesplatila dluhy!

Oddlužená herečka Veronika Gajerová: Vzkaz kolegyním, kterým nesplatila dluhy!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Výklad karet pro nový týden: Těžké energie pro dvě znamení! A varování před mužem

Výklad karet pro nový týden: Těžké energie pro dvě znamení! A varování před mužem

  • Recepty.cz
  • Medáčky (medové řezy s ořechy)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact