kg
cukr
lze přidat i hrst listů jitrocele kopinatého
Postup přípravy receptu
1
Květy propláchneme studenou vodou, přelijeme vařící vodou, přidáme omytý na kolečka nakrájený vypeckovaný citron, promícháme a necháme 24 hodin stát. Druhý den přivedeme opět do bodu varu, přecedíme vymačkáme květy, citron necháváme, přidáme cukr, promícháme a volně vaříme i s citronem do hustoty medu (zkousíme hustotu na talířku). Hotový med plníme do skleniček dobře uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.
2
P.S.: pokud se nám připlete při sbírání sedmikrásek jitrocel, klidně přidejte do medu, nic tím nezkazíte. Přidávám i snítky máty nebo meduňky, med je krásně voňavý.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Eva
|3. 5. 2017 11:26
Máte recht Věruško.Já to mám taky jako koníčka a jsem aspon chvilku v přírodě.Taky bych si ho mohla koupit ale takhle aspon nachvilku vypadnu z bytovky. ;-)
Radka
|6. 4. 2016 21:47
Varila jsem 2,5 litru vyluhu cca 3h a nezhoustlo mi to poradite mi prosim co je spatne?
Vladka
|1. 4. 2016 12:58
holky můžete mi některá poradit, proč mi med krystalizuje? vloni se mi to nestalo vůbec ale letos ano ale dělám to stejně...
Martin
|24. 5. 2015 10:51
Minulý týden jsem dělal med podle receptu z 500 květů. Dnes zkouším tento, ale květy nepočítám.
Dal jsem šťávu z 1/2 pomeranče, z 1 malého citronu + 3 kolečka citronu k povaření. Dal jsem na 1 l přecezené šťávy květů jen 3/4 kg cukru. Vařím přes hodinu (opět nic neměřím, jen na talířek dávám lžičku na ochutnání). Med dávám do vymytých skleniček o objemu cca 0,2 l a jsou t dávky dvě skleničky, víc ne. Na podzimní kašlíky bude skvělý. Med je jemný, chuťově zajímavý, zkrátka výborný !
Jirka
|21. 4. 2015 17:53
Kolik váží 700 ks sedmikráskových květů? :O
stanislav sznapka
|31. 5. 2012 13:01
vaš sirup vam bude zatěževat jatru a dostavate do těla špatne cukry je lepši pravy česky med a doněho si mužete dat cokoli s pozdravem včeleř standa :-)
Jana Čejková
|24. 4. 2008 17:14
Aleno, nevím, jestli už to pro Vás není pozdě, ale i kdyby, třeba se to bude hodit někomu jinému :-) Vařila jsem ten med pozvolna zhruba 60-75 minut.Ale bylo to na starším sporáku u babičky, tak nevím, jestli to bude stejné všude.A jinak musím poděkovat paní Věře za skvělý receptík. Dělala jsem nejprve jednu dávku a teď dělám další dvě :-)) Med je skvělý!!!
ALENA H.
|23. 2. 2007 17:32
můžete mi někdo napsat jak dlouho se ty sedmikrásky mají vaři
Věra
|19. 5. 2006 15:23
Arian máš pravdu ale já to neberu jako práci ale jako hoby, vlastně bych si mohla koupit med a lehnout si k televizi... jsem asi blázen (nebo popelka, ted si nejsem jistá :-))
Airan
|19. 5. 2006 15:19
Verko, to je prace pro Popelku:-)) Ale rada to vyzkousim, slysela jsem, ze je vynikajici!
Pavlína Svitáková
|19. 5. 2006 13:03
To je ten med o kterém jsem se zmiňovala.Neměla jsem čas ho vyhledat a napsat.Je fajn,že už tu je.p.Věro díky!!!