kg
polohrubá mouka
část se dá nahradit hladkou moukou
4
ks
vejce
220
g
tuk
Hera nebo Omega
220
g
cukr krupice
0,50
l
mléko
necelý
1
lžíce
hnědý rum
citron
z jednoho citronu
1
špetka
sůl
rozinky
mandle
oříšky
Postup přípravy receptu
1
Uděláme tradiční kvásek. Cukr, žloutky, tuk utřeme do pěny a postupně se přidává mléko, mouka a naposledy kvásek. Trochu osolíme.
2
Důkladně promícháme hmotu, do které jsme přidali rozinky. Vše se dělá jako na české buchty, také to necháme pod utěrkou kynout.
3
Po vykynutí děláme vánočky nebo bochánky a necháme je asi 1 hod. odpočinout. Potřeme je bílky a sypeme mandlemi (oříšky). Péci dáme do vyhřáté trouby (170-180 °C) a po 15 min. stáhneme na 145 °C a ještě pečeme asi 1 hodinu.
4
Pletení vánoček je předváděno v různých receptech. Začíná se 4 hady potom 3 a 2 a může být nahoře i 1. Jak kdo chce.