V kastrůlku nechte na mírném ohni rozpustit cukr s 80 ml vody. Pak nechte zchladnout na pokojovou teplotu a poté dejte do ledničky. Mátové lístky rozdělte do čtyř vychlazených sklenic a lehce rozmačkejte muddlerem (barová macerovací palička se zdrsnělým koncem). Sklenice vrchovatě naplňte ledovou tříští. Přes ni nalijte nejprve studený cukrový roztok a poté alkohol. Ozdobte mátovými lístky a podávejte.
2
KNOW HOW: Mátový julep je alkoholický nápoj tradičně spjatý s jižanskou americkou gastronomií. Sestává pouze ze čtyř v receptu uvedených surovin. S kubánským rumem vznikne místo julepu mojito.
Jak může časopis, který se vydává za gastronomicky na úrovni, uvést de facto recept na Mojito bez limetové šťávy (viz. KNOW HOW na konci), to nepochopím!!! :-$