extra panenský olivový olej
1 a 1/2 lžíce + k podávání
4
ks
jarní cibulka
nakrájená na kolečka
2
stroužek
česnek
tence pokrájený
6
plátek
pršut
natrhaný na menší kousky
500
g
mladý zelený chřest
přepůlený
400
ml
drůbeží vývar
nebo zeleninový
2
hrst
máta
nahrubo posekané
1
hrst
petrželka
hladkolistá (nahrubo posekaná)
citronová kůra
z 1/2 citronu, jemně strouhaná
citronová šťáva
z 1/2 citronu
pečivo
k podávání
Postup přípravy receptu
1
Fazolky, fazole a hrášek krátce (2 až 4 minuty) blanšírujte v horké vodě, až zkřehnou. Slijte a propláchněte ledovou vodou, aby si zelenina zachovala krásně zelenou barvu, a nechte stranou.
2
Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte na střední teplotu olej. Přidejte jarní cibulku, česnek a pršut a 5 až 10 minut smažte, až vše zkřehne. Přidejte artyčoky, chřest a vývar a zakryté duste na nízkém ohni dalších 5 až 10 minut, až artyčoky pěkně změknou. Přidejte zbylou zeleninu a společně vše ještě 3 až 4 minuty prohřejte.
3
Nakonec vsypte mátu, petrželku, citronovou kůru i šťávu a asi minutu odkryté vařte. Tuto lehkou jarní italskou zeleninovou směs podávejte pokapanou olivovým olejem a s čerstvým křupavým pečivem.
4
Tip Artyčokům nejprve odstraňte tuhé vnější listy. Seřízněte horní třetinu a ostrým nožem vyřízněte plstnatý střed hlavičky. Velké artyčoky je třeba vařit 30–40 minut ve vodě s citronovou šťávou, menší asi polovinu této doby.