g
vepřová kýta
, krkovice, plec, kotleta nebo drůbeží řízky cca
250
g
anglická slanina
, moravská, váhalova... cca
sůl
koření
dle vlastní chuti: paprika, pepř, česnek, tymián, majoránka... Nebo směs na vepřovou pečeni, grilova
700
g
kysané zelí
okapané, množství dle chuti, cca 500 -
4
stroužek
česnek
2
ks
cibule
olej
nebo sádlo
Postup přípravy receptu
1
Maso dle vlastního výběru (může být i libovější bůček) pokrájíme na tenké plátky, které osolíme a kořeníme, poklademe na ně plátky slaniny a zavineme do ruliček, které vmáčkneme (můžeme i zelím zasypat) do mírně osolené a opepřené zelné směsi, nasypané do vymazaného pekáčku, umíchané z okapaného zelí, zbylé slaniny, nastrouhaného česneku a pokrájené cibule (můžeme předem osmažit). Pokud závitky nejsou pod zelím, potřeme je sádlem nebo pokapeme olejem a vložíme zaklopené do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 60-75 minut (dle druhu masa). Je-li třeba, podléváme během pečení vývarem.
2
Podáváme s bramborovými noky, knedlíkem, bramborem.