plátek
plátky krkovičky bez kosti
nebo z kýty, plecka, libového bůčku
sůl
pepř mletý
mletá sladká paprika
lze použít i pálivou
500
g
kysané zelí
okapané, cca 400 -
1
ks
cibule
velká
olej
2
ks
ostravská klobása
nebo maďarská, oravská... dle velikosti 1 -
150
ml
smetana ke šlehání
800
ml
vývar
cca
hladká mouka
Postup přípravy receptu
1
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a jemně posypeme paprikou. Na plátky masa dáme hrstku zelí, na kterou položíme rozkrojenou klobásu a pevně zavineme do závitku. Zpevnit je můžeme nití. Závitky obalíme v hladké mouce a na trošce rozpáleného oleje zprudka osmažíme dozlatova. Pak ve výpeku necháme osmažit cibuli, kterou zaprášíme lžící papriky, zalijeme vývarem, vložíme zpět závitky, přidáme zbylé zelí a dusíme pod poklicí doměkka za občasného promíchání a podlití dle potřeby. Nakonec přilijeme smetanu smíchanou s malým množství mouky a omáčku zahustíme, vše ještě provaříme, případně dochutíme solí a pepřem.