g
vepřová plec
nebo kýta... lze použít i kuřecí nebo krůtí maso
pepř mletý
nebo jiné námi oblíbené koření (drcený kmín...)
sůl
olej
na smažení
120
g
sýr niva
, Gorgonzola, Hermelín, olomoucké tvarůžky, sýr balkánského tipu, Mozzarella..., cca 80 -
150
ml
smetana ke šlehání
dle potřeby, cca
Postup přípravy receptu
1
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky (lze pokrájet i na medailonky), osolíme, okořeníme a na trošce oleje za občasného promíchání osmažíme zprudka dozlatova. Po osmažení maso vyndáme na nahřáté talíře, aby nám hned nevystydlo a do výpeku nasypeme námi oblíbený sýr, který necháme na mírnějším plameni za stálého míchání rozpustit, přilijeme smetanu, necháme velmi krátce provařit a sýrový přeliv je hotový. Přelivem polijeme dle chuti přírodní maso nebo přílohu (brambory, gnocchi, špecle, těstoviny...) a ihned podáváme.
2
S Mozzarellou nebo Hermelínem je přeliv jemnější, s Gorgonzolou nebo tvarůžky pikantnější. Volby sýru je libovolná, dáme ten, který máme rádi.