řízek
kuřecí, krůtí, telecí, vepřový, z hovězí svíčkové...
sůl
pepř mletý
máslo
ingredience na trojobal
- hladká mouka, vejce a čerstvá strouhanka
Dále dle chuti:
bylinky
česnek
Postup přípravy receptu
1
Řízky připravíme klasicky jak jsme zvyklí. Pokrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Následně řízky potřeme ne zcela rozpuštěným, spíše jen více povoleným máslem, které jsme osolili a dle naší chuti i dále ochutili bylinkami (petrželka, kopr, tymián, pažitka...), pepřem, rozetřeným česnekem... záleží na naší chuti a dokonce i namleté mandle či ořechy nemusí být na závadu. Záleží na každém, jakou dá řízkům konečnou chuť. Potřené řízky skládáme do misky, prokládáme fólií, aby se nám při tuhnutí másla k sobě neslepily a necháme v chladnu proležet nejlépe přes noc. Máslové řízky zlehka obalíme v hladké mouce (neuplácáváme), pak obalíme v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, kterou jsme umleli ze starších rohlíků. Smažíme v rozpáleném oleji či sádle dozlatova z obou stran.
2
Podáváme s vařenými brambory, kaší, šťouchanými brambory...