Máslové koláčky s crème fraîche a jahodami jsou delikátním sladkým pohoštěním, které snadno připravíte na setkání s přáteli i rodinnou oslavu. Zamilují si je děti i dospělí.
Troubu předehřejte na 200 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, solí a cukrem. Přidejte na kostky pokrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte na drobenku. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, vmíchejte do něj 1 lžičku citronové šťávy a vlijte do drobenky.
Krátce rukama zpracujte v husté, lehce lepivé těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte, aby se dalo tvarovat.
Těsto rukama roztáhněte na plát silný asi 3 cm a vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 cm. Pomocí obracečky je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zbylé těsto znovu spojte a vykrojte další. Pečte 10 minut.
3
Připravte polevu. Citronovou kůru nastrouhejte na jemném struhadle.
Do misky vymačkejte asi lžičku šťávy a přisypte tolik moučkového cukru, aby šleháním vznikl hustý krém, který bude pomalu stékat ze lžičky.