Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem, postupně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku prosátou se solí, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tuhé těsto.
Přeložíme je na vál a rukama pracujeme tak dlouho, až se těsto nelepí na vál. Přidáme přebrané, propláchnuté a okapané rozinky, část oloupaných, drobně nakrájených mandlí, přeložíme je zpět do mísy vysypané moukou, těsto poprášíme moukou, mísu pokryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Při kynutí je dvakrát promísíme.
3
Vykynuté těsto rozdělíme na válu na osm kousků, z nichž jeden bude větší. Sedm kousků vyválíme v tenké válečky, ze čtyř upleteme cop, přeložíme jej na papír na pečení položený na plechu a střed podélně trochu vyhloubíme. Na něj položíme cop ze tří válečků a také jej ve středu trochu vyhloubíme. Největší dílek těsta rozkrojíme na půlky, vyválíme z nich velmi tenké válečky, stočíme je, položíme na vánočku, na obou koncích je pod ni podložíme a dobře přitiskneme.
4
Vánočku necháme vykynout na teplém místě, při kynutí ji potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem. Vykynutou vánočku opět potřeme vejcem s mlékem, posypeme oloupanými, nakrájenými mandlemi a do středu vrchního copu zasuneme několik kousků špejlí (propíchneme je až k plechu), aby se cop nesesunul. Vánočku tvarujeme vyšší a užší, poněvadž se těsto při pečení trochu rozšiřuje.
5
Vánočku vkládáme do dobře vyhřáté trouby (200 stupňů C), po krátkém zapečení příkon tepla zmírníme (asi na 180 stupňů C) a vánočku dopečeme. Peče-li se shora příliš rychle, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Doba pečení je asi 50 minut.