Toto cukroví znám od kamarádky, která ořechy namáčí v mléce. Protože mléko nemůžu, jsem ráda, že voda stačí :-)
Zamenila jsem hladkou mouku za semolino, mouku z trvrde psenice. Vysledek vyborny! <3
Ttoto cukroví dělám každý rok, je výborné. Ale nemám ráda velké kusy cukroví, tak z těsta dělám kuličky.
určitě už jsem komentovala před lety - je to přímo mňamózní - velmi jednoduché a víc než dobré! kdo okusil nechce jinak :-))
Toto cukroví jsem dělala poprvé letos o Vánocích, a určitě ho budu dělat letos zase, protože je výborné, a to jsme docela velcí mlsouni. Musela jsem ho před manželem, který jinak ořechy ve veškerém cukroví a pečivu nesnáší, schovávat, aby něco vůbec zbylo... Doporučuji péct těsně před Vánoci, protože čím čerstvější, tím voňavější a chutnější ;-) Skvělé a jednoduché :-)
Toto cukroví jsem dělala poprvé letos o Vánocích, a určitě ho budu dělat letos zase, protože je výborné, a to jsme docela velcí mlsouni. Musela jsem ho před manželem, který jinak ořechy ve veškerém cukroví a pečivu nesnáší, schovávat, aby něco vůbec zbylo... Doporučuji péct těsně před Vánoci, protože čím čerstvější, tím voňavější a chutnější ;-) Skvělé a jednoduché :-)
Tento rock se mi povedlo zapomenout na žloutek a ono se nic nestalo... Vysledek byl snad ještě lepší a křehčí než se žloutkem. Takže příště jiz vynechávám žloutek záměrně . Super cukroví.
Také vyzkouším, moc děkuji.
Důležité je podělit se o recept a jakým slovním vyjádřením, je už na každém. Myslím, že někdy je takové vyjadřování výstižnější.
Masarykovo cukroví naštěstí znám, dělám ho léta, je vynikající. Ale psát do receptu a ještě přidat na net "zhňácat" to fakt síla! Brrr.
Je to moc dobré cukroví, už jsem ho dělala loni. Přikládám pár drobností na vylepšení: ořechy namáčím ne ve vodě, ale v rumu - i přes noc. Válečky dělám o průměru maximálně 3cm, aby byly kolečka menší - vánoční, potom krájím tenké plátky asi 3mm. Nezapomeňte, že pečením nabudou. No a v cukru neobaluji vůbec, lépe vynikne chuť. Pěkné vánoce
Tak jsem vyzkousela ;-) a je to vynikající :-P moc děkuji za recept,uz ho mam v oblibenych :-)
Je krupave, ale velmi krehke a to nam prave veeeeelmi chutna. Nenechavam ani ulezet. ;-)
Mně se právě zdály křupavé až moc, takže je letos už neděláme... Ale někomu to právě může chutnat.....
Muzu se zeptat - je to cukrovi spis mekke nebo krupave ? dekuju za odpoved.
je to rychlovka, a chutnalo, zařazjui do mé top10 na příští rok!
Nase cukrovi cislo 1!Pochutnavame si rovnou z plechu,o neakem ulezeni ani nemluve,je krasne krehoucke.
Výborné ,budu dělat i na velikonoce. dávám 1.
já dala lískové ořechy a trochu kakaa (tohoto receptu jsem se všimla až teď). Hnedka po upečení žádné velké nadšení, ale uvidíme za 14dnů..., každopádně mě chutnalo hned ;)
Udělala jsem z jedné dávky a pro velký úspěch druhý den ještě jednu. Je opravdu výborné a jednoduché.
Dělala jsem je už i loni a jsou moc dobré! Dávám 1!
Moje zkušenost říká péci tak 14 dní předem a mít někde v chladné místnosti, klidně i na balkoně.
Tak na toto cukroví se chystám, úprava jednoduchá nemá chybu a je to moc dobré doporučuji.
Ja ho taky pekla loni a problem s tvrdosti jsem absolutne nemela.Staci ho mit ulozeno v krabici,krabici v igelitu a v chladu a neni co resit ,po par dnech se rozpada.Letos budu delat zas!
Loni jsem dle tohoto receptu pekla a těm, kterým se zdá to cukroví tvrdé či suché, bych chtěla poradit: upečte ho alespoň měsíc předem, uložte do mražáku a na vánoce rozmražte. Také jsem ho měla tvrdé a přišla jsem na to náhodou.Zbylé cukroví z vánoc jsem uložila do mražáku a na synovy narozeniny v březnu bylo vynikající..:-)))
Tak to jsem asi nekde udelala chybu, ale moje cukrovi je sice chutove moc dobre, ne moc sladke, ale bohuzel moc tvrde (i po tydnu v chladne mistnosti).Skoda, chtela jsem udelat neco jako vanilkove rohlicky.Ale urcite se sni. :)
Já je mám uloženo ve spíži, kde je hodně hladno, a neměla jsem s ním nikdy problém, rozleží se už po pár dnech, hodně podobné vanilkovým rohlíčkům.
Příjemné, ne moc sladké, jednoduché.
Doma mi řekli,že to je pro ně moc suché a tvrdé..Tak nevím,kde je chyba,mě se to cukroví líbilo-především tou jednoduchou a rychlou přípravou..o)
Tak tohle cukroví u nás zmizelo jako první. Je moc dobré. Dávám za 1.
Evo, dělala jsem přesně podle tohoto receptu a cukroví bych přirovnala nejspíš k vanilkovým rohlíčkům.
Nema to zmeknout ? Nebo to zustane dost tvrde cukrovi ? Mozna jsem udelala nekde chybu.
Jak vydrzet a jist az za 3 dny ? :) Prave jsem je vyndala z trouby, vypada to lakave.
Prestvate si smichali se mi dva recepty :) pridla jsem jeste dve lzice kakao a jdou super:)))) zkusim ted i bez kakaa:)
Musím se přidat ke kladným komentářím. I když jsem udělala chybu v tom, že jsem omylem ořechy nastrouhala, ale vše dopadlo dobře a taky jsem i ochutnala a je to výborné. Normálně při pečení neochutnávám, ale tohle mi nedalo a pár jsem jich snědla. Takže příští rok udělám z dvojité dávky... :o))
Recept jsem dělala přesně dle rozpisu, Větší kousky ořechů cca 200 g jsou ve válečku krásně vidět a chutnají výtečně. Na tomto receptu vyniká chuť ořechů kdo ošidí možná nemá ten správný výsledek. No a cukroví se přípéct pak je hořké.
Paní Lidko,nemusíte se opakovat,už jste v jednom komentáři psala,že každému chutná něco jiného.To je přece jasné.Jen jsem napsala svůj názor.
Zdeno, každému chutná něco jiného :-). Já mám tenhle recept ráda, protože jsem celkem hodně zaměstnaná, času mám minimum, ale mám dvě malé děti, co chtějí domácí vánoční cukroví. Tohle je taková moje záchrana - rychlovka.
Tak mám upečeno a je to výborné.ještě počkám co řeknou děti až dorazí ze školy,ale já dáván za jedna....
Já se bohužel nemohu přidat k pochvalným komentářům.Mě toto cukroví nenadchlo.Jsou to takové sušenky nevýrazné chuti a nevýrazného vzhledu.
Lenko, sem patří vlašské :-)
Lenko, píšete komentář u tohoto receptu, tak v čem vidíte problém, když jsou tam psané vlašáky???
tak jaké ořechy? já mám teď namočené vlašské a všude v receptech píší liskové.
tak já ty lískové ořechy namočím, ale už nesekám, nechávám je celé,jinak taképeču nejmíň2 dávky, je to bomba cukroví!!
LIDKA, recept je skvelý, veľmi nám všetkým chutilo,musím piecť ešte 1 dávku, alebo radšej 2?
Takové lepší sušenky..
Ano. špenátu není nikdy dost ani v samotném špenátu.Oblíbené rčení mého syna.
Milá Aleno, špenátu není nikdy dost. Přidávám recept na Slavnostní špenátovou roládu s lososem :-). Já jí dělámna silvestra :-)
Milá Lidko, jdu máčet ořechy na další várku.Sice už jsem z toho pečení přeslazená, ale přesto jdu do toho. Dobrého není nikdy dost. Už aby bylo po vánocích, chybí mi Vaše špenátové recepty, ještě že mám jedny halušky v mrazáku.
Alčo, záleží na Vás, jak Vám se recept povedl a chutnal... pokud ho zkusíte možná se připojíte k naší chvále. Kdyby mi toto cukroví nechutnalo a nelíbil se mi jednoduchý postup, asi bych se tady nehonosila chválou a napsala třeba, že se do sice dalo nebo nedalo jíst, a bylo to naposledy co jsem tento recept dělala myslím, že není třeba se bát vlastního názoru.
Alčo, víte, že se nevztekám...a jen chválit určitě smyslem není. I já občas napíšu, že mi něco nechutnalao. A pokud se na mě někdo sesype, je to spíš je ho problém, každý má právo na vlastní názor.
Tak jsem nějak nepochopila,jestli účelem komentářů je jen chválit.Pak by ale asi neměly smysl.když však napíšete komentář typu" nic moc" nebo "to už dělat nebudu"apod.,sesypou se na Vás některé (většinou stále ty stejné) kuchařky jak vosy.Asi bych měla strach napsat nepochvalný komentář.
Taky si myslím, že když se nelíbí a nechutná nemusí dělat. Já jsem dělala letos poprvé a jsem mile překvapená jak rychle bylo uhňácáno a ještě rychleji nakrájeno na plech.. nádhera.. no vypadá to nenápadně,ale když ochutnáte nemá to chybu je to moooooc dobré a to nejsem těhotná :-)) Příští rok bude dvojitá dávka !!!!
Proti gustu zadny disputat! Prave jsem doloupala dalsi orechy a budu delat dalsi davku.Tento recept je opravdu mile prekvapeni,obycejne preferuji plnene cukrovi,ale tohle je fakt dobrutka! Mozna je to mym tehotenstvim...:-)))
Každý má rád něco trochu jiného :-). Já zase nemusím věci s krémem.
Vyzkoušela jsem a musím napsat,že nic vyjímečného to není.Příští vánoce budou určitě na stole chybět.
Prima, rychlé, snadné, ale nic mimořádného... asi je už dělat nebudu.
Ano, tentokrát recept dorazil v pořádku.
Marto, máčejte vyloupané ořechy. Já jsem je nechala ve vodě přes noc, krásně zbělely a chutnají jako čerstvé
Prosim prosim nesmejte se ale mam macet orechy jeste cele, nevyloupane nebo jen jadra? fakt mi to enni jasny
Tak ještě dotaz, posílala jsem recept na "Marcipánové" linecké. Dorazil? Ptám se jen kvůli tomu,že minule to zlobilo...Díky.
Vyborne,krehoucke! Az se rozlezi,budou jeste lepsi.Manzel tvrdi,ze je zbytecne je nechavat ulezet,nejradeji by se do nich pustil uz ted... Nejen moc dobre,ale i jednoduche a rychle,davam za 1!
Tak už mám těsto od včerejšího večera v lednici. Nechala jsem tam ty na jemno nastrouhané ořechy a válečky jsou v pohodě. Tak uvidíme po upečení... :o))
Dělala jsem včera - rychlé, dobré, super - dávám jedničku
Letos jsem si dala za úkol vyzkoušet nějaké nové cukroví na vánoce. A tohle bylo jedno z nich. Asi jsem byla nějak ovlivněna těmi pochvalnými komentáři, že jsem očekávala nějakou lahůdku. No, není to žádný zázrak. Má to výhodu v tom, že je to opravdu jednoduché, ale že bych hodnotila jako výborné, ne. Takové průměrné cukroví na vánoce.
Vyzkoušeno,hodnocení jsou výborné,děkuji za nový recept.
Zkusím to s těmi strouhanými. Holt budu mít hladké těsto. Ale snad se nic nestane... Uvidíme a až je udělám, tak dám vědět, jak to dopadlo... :o)
Mefinko, to netuším...ale zkuste, třeba jste vymyslela nový recept :-). Docela si říkám, že by nebylo od věci tady použít směs ořechů - vlašáky, lískače, loupané mandle. Že by to mohlo být zajímavé.
Měla bych jednu otázečku. Včera jsem jaksi omylem najemno nastrouhala i ořechy připravné na tento recept. Bude to něčemu vadit? Doufám, že ne, protože to byly moje poslední ořechy a kupovat se mi je nechce...
Moc dobré. Jenom jsem zvědavá jaké budou až se rozleží. Takto jsou křehké a krupavé. Zapomněla jsem je obalit v cukru a také jsou dobré a objeví se na řezu kontrast těsta a ořechů.
Cukroví moc dobré. Vyzkoušela jsem oba recepty a všem chutná. Někdo má rád lískáče a někdo zas vlašáky,tak aby byl klid. :-)) Hezké vánoce přeje Eliška
Ireno, viděla jste dobře, ale četla jste určitě recept Masarykovo cukroví, tam jsou lískové. Toto je ..z Krkonoš. V tom je právě ten rozdíl.
Zkousela jsem, a zitra budu delat dalsi davku. Moc dobre. davam 1
Předevčírem jsem byla na těchto stránkách, ale tento recept jsem tu viděla s lískovými oříškama.Jsem si 100% jista, že to nebyly vlašské.Proto se mi už taky máčejí ve vodě, s tím, že tento recept se chystám udělat až zítra.Doufám, že to není problém, že se mi ty ořechy máčej až do zítřka?!
Válečky jsem krájela nerezovou strunkou (drátkem).Šlo to výborně.
Marie válečky jsem dělala stejné jako vy ale je nutné to nechat v lednici ztuhnout pak se ktájí nádheně. Jsou výboné!
Zdenko, asi by to šlo, ale nenahrazovala bych celé, dala bych půl na půl :-).
Taky jsem vyzkoušela,nevěděla jsem na jak tenké plátky krájet.Já to nakrájela asi na 1/2 cm plátky průměr asi 3 cm.Jen tám krájením se váleček zmáčkne,takže to nejsou kolečka,ale spíš oválky.Dala jsem uležet a uvidím jaký bude mít úspěch.
Paní Lidko, může se máslo nahradit herou ?
Dávám za jedna ,skutečně moc dobré.Manžel si libuje.
Taky mně cukroví moc chutnalo, včera jsem u známých ochutnala něco podobného ale byly to spíš suchary, tohle je lepší. Jen jsem udělala chybu v tom,že jsem první kolečka krájela moc tence,takže část prvního plechu sežrala naše fenka a olizovala se až za ušima. Dávám tedy velkou jedničku.
Cvhálím a dávám za 1. Válečky jsem dělala menší, průměr 3 cm a kolečka jsem krájela tak půl centimetru. Je to výborné rychlé a skoro bez práce. Myslím, že je to výborné když chtějí děti pomáhat. Chutově vynikající. Doporučuji !!!!
Tak jsem poslala recept na věněčky mailem. Snad konečně dojde :-)
Dnes jsem dopekla a je to výborné,neobalovala jsem v cukru, ale i tak chválí celá rodina.Hodnotím za jedna.
Já jsem moučku použila a bylo to bez problému.
Dámy, jinak jsem ráda, že Vám chutná :-). Já fakt nejsem kuchařka mistryně. Když bych dávala dohromady kuchařku, nesla by podtitul - pro nešikovné kuchařky a ty, které mají skutečně málo času...
Anonyme, mletý cukr nevím, nikdy jsem to nezkoušela. V receptu je krupicový a žádný problém s tím není.
Vlašáky jsem nechala namočené přes noc, ráno byly krásně měkoučké. Váleček v lednici krásně ztuhnul a dobře šel krájet.Vypadá a chutná to moc dobře.
Tak válečky už se chladí v lednici.... Těsto je super
Prosím, můžu dát mletý cukr do těsta? děkuji
Moc dobré.Mám ráda vlašské ořechy,krásně to voní.Taky jsem zkoušela z pol.dávky,měla jsem asi 25 koleček,příště zkusím i kakaové.
Výborné. Udělala jsem z poloviční dávky, ale už teď vidím, že budu muset udělat ještě jednu celou. A ta jednoduchost a rychlost se musí ocenit jedničkou.
Pro toho, kdo miluje vlašské ořechy jako já, je to ideální dobrůtka: rychlé, jednoduché a dobré. Jasná 1:-))
Upečeno,ochutnáno a zatím cukroví nezaujalo.Uvidíme po rozležení.
Tak recept na věnečky jsem přidala, kdy se objeví ale už není na mně...
Každý rok jsem dělala koláčky skakaem a lískáčema, letos jsem zkusila tyto a nezklamaly.Díky.
Lucko, do lednice musíte dávat už hotové válečky.... :-)
je to mňamka..jen jsem udělala botu, když jsem těsto uhňácala dohromady a celý velký kus jsem dala do ledničky, druhý den jsem měla co dělat,aby jsem hroudu rozporcovala na válečky :o)))..ale jinak jednoduché, rychlé a chutné :o)
Tak to až večer z domova...
Recept bohužel nedorazil, zkuste jej prosím vložit znovu.
Tak recept na Skvělé kakaové věnečky jsem včera vložila, ale zatím se neobjevil....
Věrko, tak doufám, že Vám bude chutnat. Marsí a bramborko, jsem ráda, že se povedlo, tohle je moje oblíbené. A jestli vám je vlašáky zbyly, umelte je, přidávám recept Skvělé kakaové veněčky. Jsou ještě lepší než Masarykovo cukroví. Mňam.
Lidko, Marsi mě přesvědčila příspěvkem, jdu toto hňácat o víkendu.
Po nadšených reakcích jsem se rozhodla ho také vyzkoušet a dnes bych chtěla paní Lidce poděkovat za skvělý recept.Těsto se krásně zpracovává,pěkně ztuhne a tím pádem krásně krájí.Jen jsem dělala průměr asi 2cm,máme radši menší cukroví.Děkuji.
Tak dámy....upečeno, obaleno v cukru, sarančata ochutnala, většinu se mi podařilo zachránit vlastním tělem. Výborné a na přípravu velmi jednoduché cukroví. Ani jsem netušila, že namočené vlašáky dostanou chuť jako čerstvě vyloupnuté ještě ze zeleného obalu....:o))) Dávám za 1.
Mirko, záleží na vás, tak kolem 3-5 mm. Z téhle dávky jich jsou dva plechy.
Aké tenké majú byť tie plátky? Koľko asi mm? Ďakujem.
Tak dámy....nadělala jem si večer šulánky do ledničky dneska se to bude péct. Tož jsem zvědavá jak opica. Výsledek samozřejmě sdělím a všem přeji příjemné pečení a dobré nervy v předvánočním shonu...:o))
Jsem ráda, že chutná :-). Tohle je jediné cukroví, co peču občas i během roku, má ho rád i manžel, co jinak sladké vůbec nejí.
Včera jsem upekla, váhala jsem mezi Masarykovým a Masarykovým z Krkonoš. Potom jsem se rozhodla pro tyto, protože jsem si nebyla jistá, jak se ty ořechy budou krájet, vlašské mi připadly schůdnější. Šlo to krásně, dávám 1. Jen příště budu dělat válečky o menším průměru, ale to je jen drobnost. Je to výborné, tatíček Masaryk by měl radost !
Aleno, jsem ráda, že se povedlo a že chutná :-).
Lidko, taky už mám upečeno, neobalovala jsem celé v cukru, připadalo mi to moc sladké,chutná nám to bez toho cukru, vzala jsem kolečko mezi palec a ukazovák a projela po hraně, jako když jedu rádýlkem, vypadá to nádherně a ještě lépe to chutná, recept už putoval dál. Díky a na ty kytičky se těším.
Jano, nebojte, během týdne to krásně zvláční. Ale jak jste už zjistila, dá se jíst i okamžitě po upečení :-).
Připojuji se k paní Janě - upečeno, obaleno, velmi rychle bez jakýchkoliv problémů, krásně voní i vypadá. Jedno kolečko se mi při obalování podařilo zlomit, takže už jsem dokonce i ochutnala a moc dobré, po uležení to bude lahůdka.
Paní Lidko,dopekla jsem obalila v cukru a dala do chladu.Vypadá to nádherně,jen se chci zeptat,změknou ještě trochu ta kolečka nebo zůstanou už stejná?Bylo to upečeno rychle a bez problémů.:o)
Vypada to velice jednoduche a rada vyzkousim az budu mit doma pomocnici:-)
Aleno, abyste neplakala, přidávám Vám recept na mandle - pod názvem Čokoládovo-mandlové kytičky.
Lidko: tak tohle určitě vyzkouším.Mám ořechů zmrazených skoro 2 kg,tak je aspoň upotřebím.Líbí se mi,že se nic nemusí vykrajovat a slepovat.Budu mít letos 13 druhů cukroví a jen doufám,že po přečtení těchto a jiných receptů se nebude počet neustále zvyšovat:o))
Tak jste mě taky nalákali,zkusím to a pak dám vědět.Vloni jsem takhle zkoušela Marokánky taky odsud a měly veliký úspěch.Dám na Vás
No fajn, už mám recept z lískáčů, vlašáků tak mi zbývají, co takhle zkusit mandle?
Ořechy mám vyloupané, jáse taky právě proloupla ze spaní, nic nebrání pustit se do toho. Velmi lákavé, dám vědět.
Také to znám, peče to maminka mojí kolegyně a cukroví je vynikající.
Tak tohle taky budu muset vyzkoušet:-)) Už teď vím, že letos daleko překročím limit 9 druhů:-))))) Vlašáků mám dost, lískáče bych musela kupovat, tak aspoň ušetřím:-)
Jano, tím že je necháte 2 hodiny ve vodě, tak změknou a jdou krájet krásně, neposednost zcela zmizí. Tohle cukroví je rychlovka - práci dá minimální - a přitom je moc dobré.
Paní Lidko, skvěle popsaný postup přípravy(myslím včetně vychlazení těsta, atd.), věřím, že ani nadšení začátečníci s ním nebudou mít problém.Pokud budu schopná vyloupat ořechy(je to jedna z prací, které opravdu nesnáším), tak určitě vyzkouším.Jinak jsem někde slyšela, že když se ořechy při krájení posypu trochou cukru, tak pak nejsou tak neposedné při krájení.
Jen ještě pro upřesnění doplním - ořechy jsou jen vylouskané, zbavovat té slupičky je nemusíme.
Tenhle recept mám vyzkoušený, cukroví mizí rychle.