lžička
černý čaj
Silný černý čaj nejlépe z oblasti indického Ásámu, Nepálu nebo Darjeelingu (...tedy žádný pytlík :-)
0,50
l
mléko polotučné
med
podle chuti
Postup přípravy receptu
1
Připravenou směs nechte pět minut povařit a pak vhoďte dvě čajové lžičky sypaného silného černého čaje, nejlépe z oblasti indického Ásámu, Nepálu nebo Darjeelingu.
2
Pak přilijte čtvrt až půl litru mléka (podle chuti) a opět, nyní již jen na okamžik, přiveďte mléčný nápoj znovu k varu. Jakmile čaj začne kypět, na pět minut jej odstavte. Pokud sladíte cukrem, přisypejte ho už nyní, med přidávejte naopak až nakonec, aby ho vysoká teplota neznehodnotila. Nakonec slijte přes sítko a můžete podávat.
3
Stejně jako indické rodiny, i vy můžete s receptem na svůj masala chai po čase experimentovat. Zkuste přidat například muškátový oříšek či sušenou pomerančovou kůru nebo jiné vaše oblíbené koření. A sledujte, jak se chuť, vůně i účinky zázračného nápoje mění.
4
Tento ájurvédský silný nápoj s mnoha léčivými účinky vám pomůže překonat vyčerpávající konec zimy. Má okamžité hřejivé účinky a navíc při pravidelném pití posiluje imunitu.