Uděláme si kvásek ze sklenky mléka 2 lžiček cukru a kvasnic. Zpracujeme 1/2 mouky s vejci, přidáme tuk a kvásek. Poté dosypáváme mouku. Necháme 15-20 min. kynout. Mezitím si dáme vařit mák s mlékem a cukrem. Těsto rozdělíme na 6 dílů a z každý vyválíme do velikosti velkého talíře. Rozdělíme na 8 dílů.
2
Na každý dílem dáme lžičku vychladlého máku a svineme od širšího kraje. Takto zavynuté rohlíčky poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150-170 °C.
3
Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru. Lze plnit i tvarohem či povidly.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
jana
|17. 11. 2016 07:48
250 g tuku na 500 g mouky je příliš, vznikne mastná koule, pochybuji, že vykyne.
Tradiční recept je 150 g tuku na 500 g mouky plus ostatní přísady
Jana
|17. 11. 2016 07:46
250 g hery na půl kg mouky do kynutého těsto vytvořilo mastnou kouli, je lépe použít tradiční recept na půl kg mouky 150 g hery, atd.
Tohle těsto by asi ani nevykynulo
Jana
|17. 11. 2016 07:46
250 g hery na půl kg mouky do kynutého těsto vytvořilo mastnou kouli, je lépe použít tradiční recept na půl kg mouky 150 g hery, atd.
Tohle těsto by asi ani nevykynulo
Jajapta
|9. 11. 2013 13:09
Na půl kila mouky 50 g kvasnic? Proč, když stačí polovic?
kristina bleta
|15. 11. 2007 13:37
Super. Dělám každý rok, byť s jinými nádivkami. Těsto jsem dělala podle starého receptu od známé, ale tohle je lepší, rohlíčky jsou nadýchané a jemné. Naši mají rádi nádivku z tvarohu a povidlí doplněnou o rozinky namočené v rumu.
Líba K.
|21. 9. 2006 15:55
Tento recept velmi ráda a často používám - když se mi nechce dělat nádivka, dávám do každého rohlíčku čtvereček hořké čokolády. Výborné je také naslano - např. šunka, sýr a zelíčko.
RADKA
|21. 9. 2006 13:32
Opravdu staci kynout jen 15-20 min?Rohlicky pecu moc rada,deti je zboznuji.Dekuji