Už se pečou!!!
Moje maminka dělá marokánky tak, že nejdříve zahřeje cukr a udělá karamel, pak přidá šlehačku a mouku, oříšek másla a pak to ostatní. Nechává je krátkou dobu tak, aby byly měkké a jsou prostě úžasné. V životě už nekoupím z obchodu
marokánky jsou vynikajici...vsem chutnaly.. :-) :-)
dnes jsem pekla z rýžové smetany a bezlepkové mouky (jsme banda alergiků) a VYNIKAJÍCÍ
Jsou výborné, ale já tam nedávám kandované, ale rozinky, slunečnici, krájené fíky, datle, vlašské ořechy.....a je to vynikající :-| <3
Dekuji za uzasny recept! Jsou to moje prvni marokanky a lepsi jsem v zivote nejedla!Do kase jsem pridala jeste trochu masla (az nasledne jsem zjistila, ze tam nepatri), dale vlasske a liskove orisky, kandovany ananas, brusinky a kandovane jahody (mela jsem to doma, tak jsem to tam dala vsechno). Je pravda, ze v troube jsem je radeji dost hlidala...delaly se max 10 min. Nejprve hrati zeshora i zespod, posledni asi 4 min jen zeshora. Jako poleva 74% cokolada z Lidlu za 25Kc (doporucuju, je uzasna!). No proste, dekuji, dekuji, dekuji....momentalne me nejoblibenejsi vanocni cukrovi! :-)
ty jsou naprosto fantastické!!! Dělala jsem včera ze dvou dávek a už teď je jich půlka pryč ani jsem nestihla namočit do čokolády. Dávala jsem sušené meruňky, brusinky, rozinky, ovocný chlebíček, madle, lískové, vlašské, slunečnicové, dýňové semínko a arašídy v čokoládě. Pro mě nejlepší vánoční cukroví =)
Už se nemůžu dočkat, vypadají pěkně tak jdu na to.
I já se připojuji a musím jen chválit. Vynikajicí chuť, jednoduché na přípravu .... děkuji za recept, řadím mezi své oblíbené.
Tyhle marokánky dělám minimálně už třetí rok, jsou vynikající! Oříšky používám co mám zrovna doma + nesolené buráky, které dávám CELÉ - miluju jak to v marokánkách chřoupe. Letos jsem krom buráků dala hrst sekaných mandlí a hrst sekaných lískáčů. A jinak jsem dala rozinky, brusinky, kandované ovoce - "chlebíček" a sušené švestky. Po uvaření moc dobré, po upečení zatím nevím, ještě se pečou. Ale předpokládám že budou vynikající ... !!! <3
Z nutnosti jsem musela použít zakysanou smetanu místo normální a výsledek je kupodiivu fantastický - jen jsem přidala trošku víc cukru. Jsou krásně obláčkově nadýchané a měkkoučké, díky za recept!
Ráda bych se zeptala, jak dlouho před Vánoci můžu Marokánky udělat? Jak dlouho vydrží v dobré kondici? 5.12. mám termín porodu a obávám se, že potom nebudu mít na pečení ani pomyšlení, tak se do toho musím pustit už teď v listopadu.
Dobrý večer, pokud vidím ;, tak je tam cukru 60g.Jinak je dělám taky jsou vynikající. :-D
Tyhle marokánky dělávám na Vánoce a i letos se na ně chystáme. Jsou super! A původních 160g cukru je opravdu moc, přesně jak píšete, také dávám míň.
taky je dělám-jsou moc dobré-peču je asi na 180stupńů-jakmile začnou při okraji růžovět...
Stejné dělám už několik let a je to moje nejoblíbenější cukroví. Dávám 1.
Já je taky peču dost dlouho a v hodně mírné troubě. Jinak rychle zhnědnou. ;-)
<3 <:-) :-S :-| :-X :-)) :-! :-$ 8-) :-* :-\ =-O :-[ :-D :-P ;-) :-( :-) :-$ :-! O:-) :-X :-)) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-*
Pokud se vaří kaše jen z mléka, tak přidat máslo po dovaru kaše-zlehka jen zamíchat.Ale neřeknu kolik na toto množství-snad 100g-150g?
Výborný receptík - jen jsem se chtěla zeptat na tu dobu pečení. Někdo tady píše 10-15min, já je pekla na 130 stupňů skoro 50 minut v elektrické troubě. Díky
Jani, nezlobte se, Váš dotaz jsem našla až teď. Cukr dávám pískový - krupici, ale myslím, že je to jedno. Tak třeba se rada bude hodit příští Vánoce. :-)
http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU
Dobrý den, měla bych dotaz, ten cukr se používá moučkový? Díky za odpověď
Výborné, ale málo!!
BOMBA!!!Vyzkoušel jsem mraky receptů na marokánky a tento vede-bezkonkurenční! :-)
Ty marokánky na fotce vypadají nádherně, pane Recepty 73. Moc děkuji za přidání fota.
Vynechal jsem rozinky a přidal buráky,sušené ovoce...,prostě to,co zbylo z pečení cukroví.Jsou to konečně marokánky jaké jsem si představoval!Před časem jsem zkoušel recept p. Vencové a byl jsem dost zklamaný,protože vůbec nekřoupaly,ale tyhle jsou nedostižné.Posílám velkou jedničku a přidávám i foto!Jiří
Akorát jsem dopekla,dávám 1*,použila jsem jen mandle a meruňky,jsou fakt výborný
Teď jsem je dopekla, použila jsem jenom vlašáky a kand.ovoce, uděla jsem si 2 malýma lžičkama takové skoro kuličky a sušila jsem je na těch 130° skoro hodinku, ale jsou skvělé, napovrch křehké, křupavé a uvnitř měkké, teď už na nich tuhne čok.poleva zespodu.
dneska jsem upekla, hned taky ochutnala, jsou moc dobre, ne moc sladke a az bude na spodku cokolada, budou senzacni... dala jsem kandovane ovoce tropickou smes, vlasaky, mandle a slunecnicova seminka... jen bylo stesti, ze jsem si pred pecenim precetla vsechny komentare, jinak bych nevedela, ze se neroztekaji jako ostatni marokanky a byvala bych z nich mela "hroudicky", mozna by to bylo lepsi zminit rovnou v receptu? takze velka spokojenost, diky moc za recept
Lenko, já vůbec netuším. Přece když povaříte mouku v tekutině, musí z toho být něco jako teplý pudink. Snad jedině přemíra cukru by to zředila. Ale v tomhle receptu původně bylo mnohem více cukru, já všude ubírám. Takže tady pes zakopán také není. Tyhle marokánky ale nejsou tvrdé jako ty kupované. Jsou mnohem měkčí a je v nich více tuhých přísad. Kupovaným se příliš nepodobají. Možná jste čekala jiný výsledek.
No takže nevím, jestli se na tom nedá nic zkazit. Dělala jsem to podle receptu, žádná kaše se mi z toho neudělala, takže jsem pořád přidávala cukr a mouku. Pekla jsem je víc jak půl hodiny a stejně byly nedopečené. Vše skončilo v odpadkovém koši, takže bohužel z mého nadšení bylo naráz naštvaní. Můžete mi poradit, co dělám špatně prosím?
výborné,pekla jsem i loni podle tohoto receptu,skvělé,neda se na tom snad nic zkazit,diky.
Prosím vás řekněte mi,co dělám špatně,já je zkoušela upéct podruhé,a zase byly gumovité,chuťově dobré,ale silně mi připomínaly konzistencí těsto na ryby..
Díky za skvělý recept. Marokánky jsem zkoušela už několikrát, ale jen podle tohoto receptu dopadly na jedničku! Do sypké směsi jsem dala sušené jahody a meruňky, mandle a lískové a vlašské ořechy. Dělala jsem na zkoušku z jedné dávky, ale určitě budu ještě minimálně z dvojité přidělávat!
Možná nedržely pohromadě, protože v nich bylo mnoho sypkých součástí. Mně se nikdy nedrolily, a to ani s ubraným cukrem.
Výborné,opravdu moc uspěly...když nedrží,dejte tam více cukru,při varu zkaramelizuje a pak lépe drží...na to,jak jsem se je bála dělat,tak ted si je nemůžu vynachválit,povedly se napoprvé...moc díky za recept.
Marokánky byly vážně výborné, ale jsem jediná které absolutně nedržely pohromadě?
Fakt moc dobré,včera jsem je upekla, dneska není nic!
měkké, vláčné, voňavé. Nekompromisně vyžráno. 1***
Musím říct,že jsem moc pochválena nebyla...asi jak komu co chutná...u nás recept nezabodoval,ba naopak..
Opravdu mooc dobré! Dělala jsem ze dvou dávek a dala jsem tam sušené švestky a jahody a směs oříšků. Mňamka!! Roztírala jsem placičky na pečící papír a asi za 20 minut bylo hotovo! Přítel nejí ořechy, tak jsem mu jednu dávku udělala bez nich a jsou taky moc dobré:-). Děkuji za recept.
Báječné,fakt výborné,dělala jsem v sobotu také ze dvou dávek a vypadá to,že budu muset ještě přidělat,děkuji
Skvělé,včera jsem je udělala a bylo to hned v troubě,mela jsem udelat ze dvou dávek...
Tak tyhle marokanky jsou fakt skvele!! Hmota se vubec neroztece, delala jsem silnejsi placicky malou lzickou a vyndala jsem je ve stejnem tvaru jak jsem to strcila do trouby, takze parada! V horkovzduchu jsem je pekla na 140 stupnu asi 10-15 minut.
Paní Stanislavo, neroztečou se, zůstanou v podstatě tak, jak je vytvarujete na plechu.
Studentskou směs mají v každé větší samoobsluze.
Směs jsem koupila v Bille, balení stojí kolem 16Kč je to buď 100 nebo 150g, teď si nejsem jistá a zbytek do 160g oříšků jsem doplnila nesolenými arašídy.
Paní Vladko, kde prodávají tu směs? Děkuji
Jsou opravdu moc dobré, místo klasické šlehačky jsem dala Rama Cremefine na šlehání a jsou "zdravější" a taky výborné. Ale někde jsem udělala chybu...místo aby se mi roztekly, zůstaly v kuse jako hrudky, nevíte proč? :-) Nejlepší je kombinace sušených meruněk a mandlí, mňam!!!
Vyzkoušeno a je to bomba!!!!Jako oříšky jsem koupila "Studentskou směs"-což je směs různých oříšků,mandle,lískáče, kešu,rozinky a jen nahrubo nasekala v mixeru a myslím že do vánoc budu péct znovu.
Jarko je to jedno - v původním receptu je smetana, já jsem - omylem - začala péci ze šlehačky. Dejte, co Vám vyhovuje. Ať se Vám podaří a hlavně ať chutnají manželovi - moji mužští si letos vyžádali, že chtějí pouze dvojí cukroví: marokánky a ořechové škebličky.
Protoze uz nekolik sezon patram po receptu na marokanky, ktere by uspokojily manzela (prozatimnim pokusum vzdycky neco chybelo), tak je chci vyzkouset. Jen si chci upresnit pojem 1/4 l smetany nebo slehacky - pro me je to dost zasadni rozdil a co pro marokanky ... je to jedno nebo co maji radeji ???
Marokánky jsem dělal už loni, ale nemůžu najít svůj recept. Vyzkouším tady ty, vypadají jednoduše a chutně. Pouze si pamatuji, že jsem dávala i kandovanou pomerančovou kůru. A ta tam pasovala, tak jen tak pro inspiraci.
Dělám už několik let a vždycky se na ně hrozně těším. Ochutnala jsem i jinačí recepty, ale tento je opravdu nejlepší.
Di, děkuji, je zřejmé, že už mi to dnes nemyslí.
Paní Jano, v původním receptu bylo místo 60 g cukru 160 g a půlka sáčku vanilkového cukru navíc. Já dávám dohromady 60, maximálně 70 g cukru včetně vanilkového - rozinky a sušené ovoce jsou sladké dost. Moc sladké cukroví nebo moučníky nám nechutnají. Ale někdo má možná rád sladší, proto ta poznámka.
Di, ještějsem nikdy marokánky nedělala, chtěla bych vyzkoušet tyhle, ale nerozumím tomu množství cukru v poslední větě.160 g a 1/2 vanilk. cukru, ale v ingrediencích je jen 60 g cukru.Můžete to prosím upřesnit?
Nejdobrejsi marokanky ktere sem ochutnala, delam je asi tretim rokem a sou prvni snezene :-)