Chystáte letní grilovačku a přemýšlíte, čím pohostit své blízké? Inspirujte se marockou kuchyní bohatou na mnoho druhů koření a připravte kouřem provoněné marocké koule s kapustičkami a slaninou.
Špejle namočte do vody alespoň na 30 minut. Maso v míse smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí a kořením, podle chuti osolte a opepřete. Přidejte nasekané bylinky, dobře rukama propracujte a odložte do chladu.
Kapustičky zbavte zvadlých listů, odkrojte košťály a překrojte je na poloviny.
Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s citronem. Nasypte do ní kapustičky a povařte 4 minuty. Poté je ihned slijte a zchlaďte studenou vodou.
Z masa vytvořte koule o průměru asi 3 cm. Na špejle je napichujte střídavě s kapustičkami a prokládejte slaninou. Před grilováním nechte špízy vychladit maso tak bude lépe držet pohromadě.
4
Rozehřejte gril, špízy potřete olejem a grilujte je 4–5 minut z každé strany (tedy celkem 16–20 minut).
5
Než se špízy opečou, připravte omáčku: hustý řecký jogurt prošlehejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, nasekanou mátou a chilli papričkou, podle chuti osolte a opepřete.