• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Marlenka na můj způsob
Napište svůj komentář k receptu

Marlenka na můj způsob

autor: andra
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 33
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Marlenka na můj způsob
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 500
      g hladká mouka
    • 200
      g moučkový cukr
    • 3
      ks vejce
    • 3
      lžíce med
    • 70
      g máslo
    • 1
      lžíce bi-soda
  • Náplň 1
    • 1
      plechovka salko
    • 250
      g máslo
  • Náplň 2
    • 125
      ml mléko
    • 125
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilka
    • 25
      g maizena
    • 180
      g máslo

Postup přípravy receptu

1
Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál (smícháme rovnou v míse).
2
Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).
3
V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.
4
Pečeme asi 2-3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru.
5
Po upečení těsto zesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!).
6
Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypaní.
7
Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě - 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
8
Náplň 2: vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
9
Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě 3x náplní č. 1 a 2x náplní č. 2.
10
Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.
11
Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
12
Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny (pokud vydrží).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Můj oblíbený mrkvový dort

Můj oblíbený mrkvový dort

Můj vlastní kuskus

Můj vlastní kuskus

Můj dýňový džus

Můj dýňový džus

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Eliza | 5. 4. 2015 22:22

    Recept se zdá složitý, ale až tak to není. Medovník vyšel skvěle, i když jsem neměla a tudíž nedala ořechy. :-*

  • Monika | 29. 9. 2014 11:13

    Děkuji za odpověď :-)

  • Kristýna | 25. 9. 2014 05:10

    Náplň si můžeš udělat dle sebe a pudink s máslem zní fajn, je to běžná náplň :) Dnem vzhůru znamená, že nedáš těsto do vnitř plechu, ale plech otočíš a dáš těsto na něj, aby se ti lépe sundávalo :)

  • Monika | 11. 9. 2014 09:21

    Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda-li mohu použít na náplň č.2 vychladlý vanilkový puding sešlehaný s máslem? A dále nechápu, co znamená "dnem vzhůru"... nemohu těsto dát do normálního plechu či dortové formy? Děkuji moc za odpověď :-)

  • Irunka | 1. 9. 2014 17:27

    myslim si ze reěit,jestli je to Marlenka nebo medovnik,je mi uplne jedno,hlavně že je dobry a to je O:-)

  • lee | 19. 12. 2013 11:44

    ty hlupana :-))

  • Simona | 16. 10. 2013 13:50

    Super recept na marlenku....dělám ho už podruhé ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

  • Janinka | 1. 8. 2013 21:16

    Nejúžasnější recept na Marlenku :-) . Poprvé jsem ji dělala 3 hodiny a dala jsem tam příliš ořechů, takže těsto se na sebe nenalepilo, ale podruhé už příprava a vše proběhlo rychleji. Děkuji moc za tento recept :-). Marlenka nevydrží ani jeden den :-D

  • Dana | 2. 4. 2013 16:00

    A co jste tím chtěla říct? jinak pro Vaši informaci recepty, postupy a návody pod autorská práva nespadají.

  • Káče | 16. 3. 2013 17:33

    Můžete se podívat i na video: http://www.jaksetodela.cz/video/2386/marlenka-recept-na-zakusek-marlenka Dobrá rada nad zlato :-)

  • Andrea | 26. 2. 2013 22:16

    Vážený paní nebo vážený pane. Recpt na marlenku je opravdu vynikající . Již jsem jí několikrát dělala. A pokud budete chtít i mé foto, ráda Vám pošlu. Protože takhle stejně krásně, když se rozkrojí, vypadá :-*

  • lenka | 21. 11. 2012 11:46

    Maizena je kukuřičký škrob,je na zahuštění.

  • Moni | 1. 11. 2012 07:45

    Dobrý den,co je to Maizena?Děkuju

  • andra | 18. 8. 2012 00:08

    Neviem podľa čoho ste usúdili, že fotografia je okopírovaná. Fotografiu som urobila vlastnoručne, rovnako ako koláč. To predsa dnes nie je žiadny problém. Vaše obvinenie nie je fér.

  • Pajaj | 15. 8. 2012 16:22

    Foto vypadá, jako by bylo okopírované. Noo, nevím, jestli tady je to ready. Ale na těch stránkách, kam vkládám recepty a studuji jiné, se tohle tedy nedělá. Buď foto nedám nebo vyzkouším a použiji své vlastní. Autorské právo Vám nic neříká? :-!

  • Eva | 13. 5. 2012 15:52

    veľmi pekne ďakujem za tento receptík!!!! Marlenku som piekla v piatok večer a dnes už nie je po nej ani stopy :D Bola naprosto LUXUSNÁ!!!! A to ešte keď napíšem, že sme boli na ňu dvaja...najviac som sa pobavila na poslednej vete v recepte :"Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny" TAK TOTO NIE!!! TO FAKT NIE JE MOŽNÉ :)))) moooc dík za recept

  • Andra | 25. 9. 2011 10:42

    Skaramelizované salko nepoznám. Možno som si v obchode iba nevšimla. Predáva sa tiež konzervované?

  • Tereza | 7. 9. 2011 21:41

    Marlenka se moc povedla, díky za recept, jsem teď hvězda :) jenom doporučím koupit salko už zkaramelizované, stojí jen o pár korun víc a ušetříte si spoustu práce. Těsto jsem si taky nechala ve vodní lázni, jak se peklo v troubě tak tam bylo pořád pěkně v teple a potom se s ním dobře pracovalo. Pekla jsem normálně v plechu (ne dnem vzhůru), těsto jsem válela rovnou na pečící fólii, aby se při přenášení netrhalo. Jinak opravdu doporučuji nechat zaležet, aby krém stihl nasáknout do plátů těsta. Vzhledem k obrovskému úspěchu budu brzo dělat znova <3

  • miloslav rosik | 27. 7. 2011 15:49

    hahahahahahahahaahahhahahha <3

  • Jurda | 12. 7. 2011 19:39

    To je moc dobrý medovník.? :-) Udělám ho doma z mamkou. :-D

  • andra | 27. 10. 2010 18:19

    Vanilka = vanilkový cukor

  • Jana | 19. 10. 2010 14:08

    dobrý den,prosím,můžete mi sdělit co je to vanilka...???Je to vanilkový lusk,nebo je to vanilkový cukr,nebo snad něco jiného,co neznám...???Děkuji za odpověď,ale teď fakt nevím :-\ :-)

  • Marika Maršálková | 11. 6. 2010 21:27

    Tak Marlenka je jen jedna. Medovník je medovník, podle mě napodobenina Marlenky. Je to asi to samé, jako napodobování tiramisu, sachr dortu... A je určitě registrovaná.

  • Andra | 22. 5. 2008 18:17

    Dakujem. Som rada, ze sa vam kolac vydaril. Ja tiez vzdy polozim plytky tanier na hrniec s vodnym kupelom a na nom udrziavam cesto teple. Skusala som uz rozne kremy, ale kombinacia tychto dvoch kremov nam zatial chuti najviac.

  • Adriana Šimková | 21. 5. 2008 14:15

    Tento recept som zháňala dlho a našla ho až tu. Skúsila som to upiecť podľa neho a nemalo to chybu. Moc ďakujem!!! Zároveň mám pár zlepšovákov. Pokiaľ si necháte vodnú lázeň v ktorej ste cesto robili a už hotové cesto si do nej vložíte na míse, tak ho máte naustále v teple a nemusíte sa tak moc ponáhlať pri válaní plátov. Pláty som si gúlala na pečiacom papieri, na tom som ich potom lahšie prenášala na plechy a nemala som problémy s trhaním plátov. Do krému so salkom si pridajte 1 a pol masla a krém bude tuhší a nebude tiecť a pritom sa dobre roztiera.

  • Marie z Ostravy | 21. 3. 2008 15:11

    Dobry den, zkousim jiz nekolikaty recept na medovnik/marlenku. Napln jsem trosku upravila: pripravila jsem neco jako besamel, salko (staci varit 3/4 hodky v papinaku), utrela maslos troskou cukru a vse smichala, pridala trosku karamelu. Myslim, ze pokud bych testo jeste po upeceni potrela napr. javorovym sirupem, tak rez byl jako od profiku. Diky za recept. Marie

  • Sabina | 13. 6. 2007 13:38

    Dalo to teda fušku to udělat, hlavně pak ten úklid.Je to moc máslové a sladké,ale vcelku dobré.

  • terdik1993 tereza | 15. 5. 2007 18:34

    zrovna se chystam delat mace k narozkam urcite dam vedet ja to dopadlo

  • andra | 10. 5. 2007 22:07

    Piekla som na veľkom plechu:40x30 cm (originálny zasúvací k teplovzdušnej rúre), ktorý som otočila hore dnom. Cesto treba vyváľať na tenko, asi na hrúbku 2 mm. Pri pečení sa trošku zodvihne a upečené je hrubé asi 4-5 mm. Ale dá sa robiť kľudne aj na menšom plechu prípadne ako torta. Pri torte by sa ale množstvo surovín muselo upraviť. Ja by som radšej urobila dve menšie torty z tohoto množstva, pretože na jednu tortu bude karamelovej plnky veľa a polovicu salka asi neuvaríte. A ešte jedna rada na záver: Ak chcete mať cestá rovnako veľké, môžete ich orezať pred pečením napr. podľa menšieho plechu. Zvlášť potom ale treba upiecť aj odrezky, ktoré sa nakoniec rozmrvia na posýpku.

  • Kateřina Mlynářová | 9. 5. 2007 14:34

    Mám prosbu,na jak velkém plechu pečete ty pláty?

  • Anonym | 7. 5. 2007 14:28

    Dobrý den, o tomto byl v Respektu zajímavý článek, takže pokud si dobře vzpomínám historie je následující: Medovník původně do Čech přivezli ruští přistěhovalci - údajně jej nabízeli cukrárnám nejdříve zdarma na ochutnání, a většina jim na jejich dort kývla. Pak ovšem do Čech zavítal jistý pán z Arménie (později vlastník práv na dort Marlenka), který dort ochutnal a tvrdil, že jeho rodina zná recept ještě lahodnější. Na medovník už měl ale někdo jiný patent, proto se rozhodl nazvat svůj moučník dle jména své sestry (alespoň tuším, že to byla sestra) - Marlenky.

  • Jája | 7. 5. 2007 13:59

    Je to opravdu super holky. S takovu tu dietu držet snad nikdy nebudu.

  • Lída | 7. 5. 2007 12:13

    Medovník je sušší. Marlenka je s větší dávkou krému a jsou v ní na hruběji namleté ořechy.

  • :) | 5. 5. 2007 17:44

    je to opravdu uzasny moucnik!!!!!-teda púokud to chutna tak jako tam Marlenka v restauracich!

  • petra | 5. 5. 2007 06:38

    baštili jsme Marlenku i Medovník na dovolené v Kašperkách. Medovník krájeli z kulatého korpusu,Marlenku z čtvercového. Chuťově asi jako "jednovaječná dvojčeta" :o)))....ptali jsme se cukráře na rozdíl, ale dovedl nám říct pouze to, že rozdíl je v dodavateli. Opravdu jsou oba zákusky moc dobrý, jsou si velice podobný snad až totožný. Jen pro našeho syna byl Medovník mnohem vláčnější a proto i lepší.

  • Andra | 4. 5. 2007 18:50

    Neviem, či je Marlenka chránená značka, ale originálny recept výrobca samozrejme tají. Čítala som veľa rôznych receptov a vo vačšine z nich boli použité podobné medové cestá. Marlenke sa hovorí aj "medová torta". Myslím, že v originálnom recepte sa cesto nevyváľa, ale "natiera" sa natenko na papier a tak sa upečie. Skúšala som, ale váľané cesto sa mi páči viac, aj sa lepšie robí. Tento recept samozrejme originál nie je, ale určite stojí za to vyskúšať ho.

  • Gábina H | 4. 5. 2007 12:47

    Jestli Marlenka není chráněná značka

  • Jarka O. | 4. 5. 2007 12:33

    Já mám dojem, že Marlenka je obchodní název pro medovník, jako majolka je majonéza:-))

  • Anonym | 4. 5. 2007 12:13

    Podle ingrediencí a obrázku to vypadá jako medovník,přikládám se ke Katce,jestli by se někdo našel a napsal rozdíl mezi těmito moučníky,děkuji.

  • Zdenka Korábová | 3. 5. 2007 22:21

    Báječné. ještě bych přidala mleté ořechy a to asi na máslový krém posypat a sekanými posypat povrch

  • Katka Maršálková | 2. 5. 2007 11:58

    jaký je vůbec rozdíl mezi marlenkou a medovníkem?

  • Hana Rožníčková | 2. 5. 2007 09:42

    Tak to je bezva recept, dávám do oblíbených.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Pečení Výjimečný den Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bi-soda Hladká mouka Maizena Máslo Med Mléko Moučkový cukr Salko Vanilka Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bylinkové máslo

Bylinkové máslo

Cizrnový guláš se zeleninou

Cizrnový guláš se zeleninou

Nudle s tvarohem

Nudle s tvarohem

Lívance s tvarglemi

Lívance s tvarglemi

Chřestový salát s kozím sýrem

Chřestový salát s kozím sýrem

Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem

Luxusní vepřový jazyk s domácím…

Zdravý ovesný dortík

Zdravý ovesný dortík

Babiččina ořechová bábovka

Babiččina ořechová bábovka

Pórková polévka se slaninou I.

Pórková polévka se slaninou I.

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

89
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
43
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
43
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
33
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
32
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Marinovaný losos - gravlax
Marinovaný losos - gravlax
Marinovaný losos s pečeným bramborem a koprovým dipem
Marinovaný losos s pečeným bramborem a…
Marinovaný vepřový bůček s povidly
Marinovaný vepřový bůček s povidly
Marmeláda v pekárně
Marmeláda v pekárně
Marmeláda z bezinek a jablek
Marmeláda z bezinek a jablek
Marocká harira
Marocká harira
  • Recepty.cz
  • Marlenka na můj způsob
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact