Chystáte zahradní slavnost a přemýšlíte, čím pohostit své přátele? Potěšte jejich chuťové pohárky lehkým letním receptem v podobě marinovaných cuket s citronovým tvarohem podle časopisu F.O.O.D.
Den předem naložte cibuli. Nakrájejte ji na kolečka, dejte do cedníku, spařte vroucí vodou a vložte ji do uzavíratelné sklenice. Do kastrůlku dejte cukr, koření, sůl, ocet a vodu, přiveďte k varu. Krátce povařte, aby se cukr jen rozpustil. Nálev nechte zchladnout a poté jím zalijte cibuli. Sklenici uzavřete a nechte přes noc v ledničce.
Cukety rozřízněte podélně, posolte a nechte 5–10 minut odpočinout. Ořechy promíchejte se lžící oleje, nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 200 °C asi 20 minut. Poté ořechy nechte zchladnout a nahrubo je nasekejte.
3
Lístky máty nasekejte a v míse promíchejte se dvěma lžícemi oleje, prolisovaným česnekem, octem, cukrem a chilli.
Cuketu osušte papírovou utěrkou a rozkrojte podélně na čtvrtiny. V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje. Cuketu opečte ze všech stran dozlatova, asi 8 minut.
Hotovou cuketu rozkrájejte na menší kusy, dejte do mísy se zálivkou a nechte 15 minut při pokojové teplotě marinovat
Zatím připravte tvaroh. Citronovou kůru nastrouhejte najemno a spolu s 1 lžící šťávy a zbylým olejem prošlehejte s tvarohem.
Podle chuti osolte a opepřete. Tvaroh rozetřete na velký talíř. Navrch naskládejte cukety, ozdobte nakládanou cibulkou a nasekanými ořechy. Podávejte s pitou.