Mrkve oloupejte nebo oškrábejte a podélně rozkrájejte. Dejte je do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly pokryté, trochu osolte, uveďte do varu a asi 4 minuty mírně povařte. Sceďte a mrkev přesuňte do zapékací formy. Sezamová semínka nasucho opražte v pánvičce (dejte pozor, aby se nespálila). Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Z citronu ostrouhejte kůru a šťávu vymačkejte. Lístky koriandru otrhejte a rozmixujte se sezamem, sezamovým olejem, vývarem, medem a citronovou šťávou na pesto. Osolte, opepřete a promíchejte s mrkví. Nechte asi 20 minut marinovat a pak podávejte posypané citronovou kůrou, s čerstvou bagetou na doplnění.
2
----
3
**Know-how**
4
Pesto je studená bylinková omáčka hutné konzistence, původem z Itálie. Originální verze je z Janova a kombinuje lístky bazalky, olivový olej, pinie, česnek a parmazán či pecorino. Podle vzoru „pesto genovese“ vznikají další a další variace. Povinná sestava je bylinka a olej, zbylé ingredience vytvářejí spíš umělecký dojem.