Cukr svaříme s vodou na niť, vmícháme umleté mandle a vanilkový cukr. Masu poté vlijeme na plech a uložíme na chladné místo.
2
Další den ji rozmačkáme a zpracujeme válečkem na mramorové desce na tvárnou hmotu. Rukama poprášenýma moučkovým cukrem hmotu důkladně propracujeme a ihned použijeme.
3
Lze ji také pevně zabalit do fólie a uložit do chladničky, kde ji uchováme až několik měsíců. Hmoty si můžeme vytvořit více do zásoby a poté ji podle potřeby odebírat.
4
Modelování: Z marcipánu lze tvořit malá umělecká díla. Chceme-li marcipán modelovat musí mít pokojovou teplotu, aby se dobře tvaroval. Pracovní plochu musíme mít neustále poprášenou moučkovým cukrem, aby se nelepil. Z marcipánu můžeme také vytvořit různé ovoce, zeleninu nebo houby. K tomu však potřebujeme potravinářské barvivo, kakový prášek utřený v rostlinném tuku nebo barevnou cukrovou či čokoládovou polevu, které do hmoty zapracujeme. Také lze spolu uhníst dvě různé zbarvené hmoty, čímž vznikne mramorový vzor.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
veverka
|22. 3. 2014 21:48
tady v receptu chybí základní informace: "Kolik vody sem patří na to svaření na nit?" a pokud ji sem autor či autorka receptu nedá tak celý recept je k ničemu
Hela -
|5. 10. 2007 11:32
Marcipánová hmota, která se prodává v cukrárně tak ta vedle mandlí ani neproběhla. Je to čistě cukr a sušené mléko + příchutě. Udělala jsem si si soukromý průzkum, tím, že jsem si v cukrárně jako chtěla objednat marcipán s tím, že má dcera alergii na mandle. Všechny výrobny v okolí Litoměřic a Ústí n.L. mi potvrdili, že v tom mandle nejsou. Dneska tedy přidávám 2 recepty na tuto marcipánovou hmotu. Ale nevím, kdy budou uveřejněny.
Anonym
|4. 10. 2007 19:42
nedelejteto ne ne ne je to blbos udelal sem to a muzu to vyhodit radim vam dobre kupte si to v cukrarnr
Štěpán
|21. 4. 2007 16:58
kolik tý vody!!!
Anonym
|8. 4. 2006 12:24
Jestli máte rádi marcipánovou hmotu, jak se prodává v cukrárně, tak to nezkoušejte, budete zklamaný!
Naďa
|6. 4. 2006 14:53
Ráda bych věděla, kolik vody má být na to smíchání s cukrem? Díky za odpověď
Dáša Holubcová
|14. 12. 2005 16:16
cukr s vodou vaříme tak dlouho než to trochu zhoustne, že už to je hotové se pozná když si do vody s cukrem namočíte třeba lžíci a pak se jí dotknete prstem, uvidíte že se svařený cukr s vodou táhne jako nit. Není to nic složitého nedávno jsem vařila taky poprvé a hned jsem pochopila, proč se říká svařit na nit:-) Snad jsem to trochu srozumitelně vysvětlila.
Andrea Gergelová
|14. 12. 2005 13:31
cukr svaříme s vodou na niť? potřebuju trochu pomoct,asi jak dlouho a jak to má vypadat,díky....