Mangold omyjeme, jednotlivé listy nejprve rozřízneme po celé délce od řapíku po list, pak odřízneme řapík od listu. Mladé listy necháme vcelku. Vložíme do vroucí neosolené vody a vaříme 5 minut. Slijeme, při slévání si odebereme cca 200 ml vody. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na menší kusy.
2
Ve větší pánvi rozehřejeme cca 3 lžíce oleje a osmažíme nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev, celer nakrájíme nadrobno, rajčata na čtvrtky, česnek necháme vcelku). Přidáme nakrájený mangold, zalijeme vodou, kterou jsme si odložili při slévání, osolíme. Promícháme a necháme dusit 15-20 minut, dokud řapíky nemají požadovanou měkkost (můžeme nechat křupavější nebo měkké). Můžeme podávat s čerstvým pečivem jako lehkou veceři, v tom případě porce posypeme strouhaným parmezánem nebo jako přílohu k masu či bramborám.