g
listový špenát
společně s listy řeřichy a rokety nebo kadeřavé čekanky
12
ks
bazalka
nahrubo nasekané
6
ks
koriandr
snítky
30
g
kešu oříšky
nahrubo nasekané, opražené, nebo burské oříšky
Zálivka
limetková kůra
nastrouhaná z jedné limetky
2
lžíce
limetková šťáva
2
lžička
zázvor
čerstvý, jemně nasekaný
1
lžíce
sezamový olej
1
lžíce
slunečnicový olej
sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Mango oloupejte, z obou stran jádra odřízněte dužinu a tu nakrájejte na tenké podélné plátky.
2
Na servírovacím talíři smíchejte smíchejte listy salátu a přidejte k nim najemno nasekanou bazalku a najmeno nasekané lístky koriandru. Do listů salátu i na něj naaranžujte plátky manga. Salát přelijte zálivkou.
3
Povrch pak posypte nasekanými kešu nebo burskými oříšky a podávejte.
4
Zálivka: metlou spojte přísady na zálivku. Doba přípravy: 15 minut.
5
Další variace: salát je možné doplnit plátky oloupané a uvařené červené řepy a vařeného nebo syrového celeru. Místo manga můžete použít bílé hroznové víno bez jadérek a větší kuličky překrojit napůl.
6
Další možností je jemně kyselé jablko nakrájené na plátky nebo avokádo bez jádra. Místo burských či kešu oříšků můžete na posyp použít opražená dýňová semínka, sezamová semínka nebo piniové oříšky.
7
Místo oříšků můžete salát také posypat kořeněnými krutony: dva krajíčky den starého chleba nakrájejte na kousky a dejte do mikrotenového sáčku. Přidejte půl lžičky chilli a 1 lžíci panenského olivového oleje
8
Mikrotenový sáček uzavřete a dobře protřepejte. Obsah vyklopte na nepřilnavou pánev a krutony osmažte dozlatova. Krutony přidejte do salátu až těsně před podáváním.
9
Na přípravu zálivky ZCELA BEZ TUKU smíchejte 1 lžíci ochuceného rýžového octa se zázvorem a štávou a kůrou z limetky. přidejte 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy. Ostřejší zálivku získáte smícháním dvou lžic pomerančové šťávy, 2 lžic suchého sherry a 2 lžic sojové omáčky.