Tento koláč zaútočí nejen na vaše chuťové pohárky, ale potěší i vaše oko a provoní celou kuchyni. Mandlový korpus pokladený hruškami pošírovanými v červeném víně a zalitý smetanovo-mandlovou náplní je zkrátka neodolatelný.
Změklé máslo utřete s cukrem do pěny a poté přidejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, mandlemi a solí a nasypte k máslové směsi. Krátce třete, až vznikne hladké pevné těsto. Položte ho na plochu mezi dva pečicí papíry, vyválejte plát silný asi 1 cm a dejte vychladit do ledničky.
Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte jádřinec. V hrnci smíchejte víno s cukrem a badyánem, přiveďte k varu, opatrně vložte hrušky a vařte na mírném plameni 20 minut. Poté hrušky vyndejte a po zchladnutí nakrájejte do vějířku.
3
Na náplň prošlehejte smetanu s cukrem a vejci, přimíchejte mleté mandle. Vychladlým těstem vyložte formu, okraje seřízněte a upečte v troubě předehřáté na 180 °C, nejprve 10 minut „naslepo“ (tedy vyložené pečicím papírem a zatížené luštěninami) a poté dalších 10 minut. Na dno korpusu rozložte hrušky a zalijte mandlovou náplní. Pečte 40 minut. Koláč krájejte až po vychladnutí.