Pokud nemáme mandle loupané, tak si je v kastrolku s vařící vodou necháme chvilku spařit, pak scedíme a ještě teplé je vyloupeme. Nevaříme je dlouho, jen spaříme, aby se slupka uvolnila, jinak dostanou průhledný vzhled a ztratí svou bělost. Vyloupané mandle dáme do zapékací misky (pekáčku), do dlaně si nalijeme olej. Všechny mandle v dlaních promastíme. Pokud máme cca 10 dkg loupaných mandlí, lžíce oleje postačí.
2
Naolejované mandle posolíme dle chuti a vložíme do ROZPÁLENÉ trouby opražit lehce dozlatova. Během pražení promícháme. Mandle musíme během pražení HLÍDAT, doba přípravy je krátká!
3
Hotové mandle vysypeme na papírový ubrousek tak, aby NEBYLY na sobě!!! Pokud nám budou chladnout ve větší vrstvě, budou "gumové". Ubrousek se nepoužívá proti nasáknutí mastnoty, ale proti tomu, aby se vařící mandle na studeném talířku "nezarosily" a nezvlhly! Mandle lze pražit i na pánvi, ale tam není pražení tak dokonalé a je lepší, když jsou rozpůlené.
4
Není třeba používat více oleje, bohatě postačí ten, který se zachytí na povrchu mandlí před pražením.
5
Na mandle můžeme použít i koření dle chuti, které na mandle nasypeme těsně před dokončením a do trouby vložíme už jen na pár vteřin, aby nezhořklo.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Markéta
|13. 12. 2016 05:51
Tohle je nejlepšsí mlska na stole, když se slaví narozeniny, Silvestr nebo se jen tak sejdeme na potlach :-)
Marek
|15. 7. 2016 09:22
Doporučím občas vyzkoušet i tepelně neupravované mandle. Stačí je na několik hodin namočit a jsou jako čerstvé. https://www.rawmarket.cz/orechy/mandle
8-)
Anna Kolesová
|30. 10. 2015 17:08
Mandle se dnes dají koupit už loupané což je úleva, ale čerstvě opražené přímo před mlsáním nic nenahradí. Vynikající rychlé pohoštění třeba ke sklence nikdo neodmítne.
Eva
|15. 5. 2015 19:57
Bomba :)
Květa
|11. 5. 2013 10:56
Zbožňuji je <3 a doma upražené, čerstvé, křupavé totiž nemůže nahradit sáček pražených kupovaných.
Brabcová
|17. 2. 2012 12:49
Měla jsem ještě zbylé mandle od vánoc a hledala buchtu do které by se hodily. Buchta bude bez mandlí, pečené mandličky si dáme radši.
Kamila Č.
|28. 12. 2011 20:18
Dělám je steně.Při oslavách na stole nesmí chybět a jsou pryč jako první :-P .
Já je kdysi dělávala ve friťáku, byly krásně stejnoměrně upražené. Jenže pak jsem friťák vyřadila z domácích spotřebičů a od té doby je dělám pracně po částech na pánvi (pražím jich vždycky 1/2 kila). Škoda, že jsem tuhle možnost neznala před Silvestrem...no, tak aspoň ukládám na ten příští 8-) <:-)
....jj,světle nazlátlé,nesmí být moc tmavé ale ani světlé ;-) .Pokud si je dobře ohlídáte,tak budete spokojená.Chce to jen dodržet rady v postupu a určitě se Vám to podaří ;-) .Když jsem jednou koupil hotové pražené mandle,byl jsem zklamaný a všichni kolem také :-( -škoda peněz...
Ráda bych se zeptala, jak poznám že už jsou hotové. Pražené jsem je jedla snad jen jednou v životě. Je znakem nazlátlá barva? Předem děkuji za odpověď. Určitě vyzkouším!