šťáva z kompotu
z obou doplněná vodou do objemu 750 ml
2
lžíce
cukr krupice
Postup přípravy receptu
1
1. Vejce rozšleháme s cukrem krupice a vanilinovým cukrem. Šlehačem šleháme nejdřív při střední rychlosti a pak na nejvyšší, abychom získali téměř bílou hmotu ušlehanou do pěny. Čím více vejce ušleháme, tím kypřejší bude výsledné těsto.
2
2. Snížíme rychlost šlehače na střední a po lžičkách přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Takto připravené těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem a vyložený pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme na střední mřížce, dokud korpus na povrchu nezpevní a nezezlátne.
3
3. Na náplň ušleháme šlehačku tak, aby byla tuhá. Přidáme zakysanou smetanu, okapané mandarinky, cukr a lehce zamícháme. Vzniklou náplň rozetřeme na vychladlý korpus a necháme v chladu trochu ztuhnout. Mezitím připravíme ovocné želé.
4
4. Šťávu z obou kompotů dolijeme vodou tak, abychom získali 750 ml tekutiny. Přidáme cukr a vanilkový pudink v prášku. Vše důkladně rozmícháme a povaříme. Výsledkem by mělo být krásně hladké želé. Až želé trochu vychladne (ale jen trochu, rychle houstne), nalijeme ho na náplň a dáme do chladu ztuhnout.
Tak jsem šlehala a šlehala a výsledek stojí za to ;-)
Oceňuji, že nemusím oddělovat a šlehat zvlášť žloutek a bílek. Jinak jsem použila část špaldové celozrnné mouky. Místo šlehačky(kterou jsem neměla) jsem smíchala tvaroh a zakys.smetanu s trochou cukru, nahoru jsem nakrájela kompotované broskve a zalila je želé. Je to moc chutné.