Budete potřebovat kulatou dortovou formu (já použila malou – průměr 20 cm) - mám radši vyšší cheesecake). Pokud máte větší, budete mít nižší, nebo přizpůsobte množství ingrediencí. Nejprve si z pečicího papíru vystřihněte kolečko o velikosti dna formy.
Stěny potřete máslem a vysypte cukrem krystal. Formu zvenku zabalte do dvojité vrstvy alobalu tak, aby zakrýval dno i stěny (k tomu budete potřebovat větší formát alobalu). Bude se péct ve vodní lázni, tak aby se voda nedostala dovnitř.
Sušenky si nadrťte na jemno. Smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem. Natlačte prsty na dno (a na stěny - pokud jste použili více sušenek). Pečte cca 5 minut na 170 °C.
4
Na náplň smíchejte v robotu s nástavcem na hnětení těsta tvaroh, smetanu/jogurt, mandlový extrakt a cukr. Směs by měla být jen lehce našlehaná, ale hlavně hladká. Pak přidejte mouku a pořádně smíchejte. Po jednom přidávejte vejce a promíchejte. V této fázi nechcete "přešlehat".
Nalijte náplň do upečené sušenkové krusty. Celou formu vložte do většího (mělkého) pekáčku. Do pekáčku nalijte vařící vodu cca do výšky 5–7 cm. Ve výsledku by to mělo vypadat jako kulatá forma v "lázni". Pečte cca 10 minut na 180 °C a pak dalších 30-40 minut na 170 °C - dokud střed není pevný.
6
Mezitím dejte do menší nádoby maliny a cukr a povařte. Přes jemné sítko směs protlačte, abyste se zbavili semínek. Rozetřete na hotový dort a ozdobte plátky mandlí.