l
mléko
nízkotučné, nebo může být i sójové nebo připravený nápoj Oves milk
1
ks
vanilkový lusk
uprostřed otevřený
150
g
rýže
kulatozrnná
1
ks
citronová kůra
proužek
2
lžíce
hnědý cukr
hnědý
6
lžíce
mandle
na plátky nakrájené
200
g
maliny
čersvé
6
lžíce
bílý jogurt
Postup přípravy receptu
1
Mléko (či vodu připravený nápoj Oves milk) dáme vařit do hrnce se silným dnem a přidáme do něj vanilkový lusk. Za stálého míchání přisypeme rýži. Mléko přivedeme do varu a zvolna vaříme 15-18 minut. Během varu přidáme citronovou kůru a hnědý cukr. Stále mícháme a vaříme do doby, než rýže změkne a zhoustne na hladký hustý krém. Mezitím dáme mandlové plátky na nepřilnavou pánev a bez tuku je pražíme 4-5 minut do mírného zhnědnutí. Až se rizoto dovaří, vyjmeme citronovou kůru a vanilkový lusk. K rýži přimícháme polovinu množství malin. Hrnec odstavíme a mícháme asi 1-2 minuty, aby maliny změkly a začaly pouštět šťávu.
2
Malinové rizoto přendáme do nahřátých mističek, přelijeme lžící bílého jogurtu, povrch posypeme opraženými mandlovými lupínky a zbytkem čerstvých malin. Ihned podáváme.