Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přilijeme trochu vlažné vody a mírně promícháme na kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vlažnou vodu a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 30-40 minut.
2
Těsto pak opět propracujeme, rozdělíme na několik stejně velkých dílků, které na pomoučněném stole zploštíme, naplníme očištěnými suchými malinami nebo ostružinami, a protože jsou po tepelné úpravě maliny i ostružiny dost kyselé, přidáme k nim i kousek kostkového cukru. Všechny knedlíky pevně uzavřeme, spojem je klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě krátce (cca 12 minut) kynout.
Po vykynutí knedlíky naházíme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut. Během vaření je opatrně alespoň jednou promícháme (otočíme).
4
Uvařené knedlíky vyndáme cedníkem do mísy a IHNED je propícháme vidličkou nebo jehlicí, aby z nich vyšla pára. Pokud bychom je nepropíchali, knedlíky by se srazily. Knedlíky posypeme trochou moučkového cukru a promícháme, nedojde tak k jejich slepení (nebo je pokapeme máslem).