Vypracujeme těsto. Vyválíme placku dortové formy o síle 1-2 mm. Nakrájíme na šestnáctiny - trojúhelníčky. Ty potřeme do 1/2 poloviny (od širší strany) libovolnou náplní a stočíme do rohlíčků. Upečené hned obalujeme v moučkovém cukru.
Pekla jsem v sobotu, plnila ořechovou nádivkou (1/4l mléka, 1vanil.pudink, 10dkg cukru, 15dkg ořechů), byly dobré.
Markéta
|19. 2. 2007 18:36
To je pravda, příště je zahnu. Chutově byly totiž dobré. Díky.
JitkaH.
|19. 2. 2007 15:06
Když ty dva rožky u náplně přehnete dovnitř a pak teprve zabalíte,tak nevytečou.
Markéta
|18. 2. 2007 21:42
Nooo.. udělala jsem přesně podle receptu, potřela jsem je povidlama a vyteklo mi to do trouby. Ono když to člověk zamotá a je to trojúhleník, tak je logické, že to může vytékat. Myslím, že postup jsem pochopila správně. Nemáte někdo stejnou zkušenost?
JitkaH.
|8. 8. 2006 16:11
Dnes jsem pekla s mákem,jsou moc dobré. Krájela jsem na osminy,at´je do čeho kousnout,takže jsem jich zatím nesnědla 20,ale jen 10 :))
Danuše
|5. 8. 2006 16:23
Díky za pochvalu, jsem ráda, že se povedly. Jestli jste taková hračička jako já, doporučuji ješě "svatební koláčky bez kynutí". Receptu se nebojte :-)
Mirka G.
|4. 8. 2006 17:19
Tak už sú upečené, takmer aj zjedené a okrem toho, že sú výborné, tak aj krásne vyzerajú. Urobila som z dávky 6 placiek a z každej 16 rožtekov, veľmi dobre sa s cestom pracuje je pružné a netrhá sa. Piekla som ich trochu dlhšie, zozlatli asi po 20 min. Určite vyskúšam aj s inými plnkami.
Zita
|4. 8. 2006 10:56
Děkuji,vyzkouším
Marsí
|4. 8. 2006 10:51
Šlehačkové rohlíčky jsou výborné...dělám podobné. Tak mně napadá, že podobně se dělá i šlehačkové cukroví akorát myslím místo Hery se dává ztužený tuk..No ale v každém případě doporučuji v rámci možností zatřepat na podzim s nějakým ořešákem neb ořechové jsou bezkonkurenční...:o)))..( já třepu kolegou, ten jich má na zahradě moc...:o)))
Mirka.G.
|4. 8. 2006 10:34
Ďakujem, idem ich dnes vyskúšať, vyzerajú veľmi dobre. :-)
Hana Lorencová
|4. 8. 2006 09:39
Náplň z bílého máku dělám podobně jako ořechovou. Mák pomelu, povařím v mléce s cukrem a vanilkovým cukrem do zhoustnutí, přidám trošku rumové tresti, dle nutnosti zahustím strouhánkou.
Danuše
|4. 8. 2006 09:27
náplň z bílého máku je nazývána i jako "falešná ořechová nádivka": 100 g bílého mletého máku, 2 dl mléka, lžíce strouhanky, 50 g cukru, lžíce medu, lžíce zavařeniny, lžíce oleje, citronová kůra, vanilka, skořice. V mléce rozpustíme med, přidáme ostatní přísady a svaříme do zhoustnutí.
Danuše
|4. 8. 2006 07:01
1. Samozřejmě záleží na druhu trouby. Já peču obvykle při 170 stupních 13 minut do lehounkého nazlátnutí. 2. Šlehačka v tomto receptu je taktéž myšlena 1/4 litrová.3. Náplň z bílého máku - opravdu výborná, ale není tak hezká:-). A doplnění k tvarohové - moc se do ní hodí i rozinky.
Zita
|4. 8. 2006 06:27
Ráda bych se zeptala jak udělat náplň z bílého máku,ale bojím se,že od paní Lorencové dostanu odpověď,že je to jasně napsáno a zkušený kuchař to nepotřebuje podrobně vysvětlovat.Takže radši zvolím jinou náplň.
Mirka. G.
|3. 8. 2006 21:39
Ako dlho a pri akej teplote treba tie rožteky piecť?
Hana Lorencová
|3. 8. 2006 19:04
Zkoušely jste náplň z bílého máku? Je výborná!
Handula
|3. 8. 2006 17:35
Dělám podobný recept - 500g hl.mouky,35dkg Hery, 1 šlehačka / dříve byla šlehačka v pytlíku, měla 1/4 litru, dnes kupuji v kelímku a dávám necelé 2 kelímky /, 1 žloutek a špetka soli.Rohlíků mám asi 45 ks, vydrží dlouho vláčné, většinou dělám s tvarohem.S těstem se krásně pracuje
Danuše
|3. 8. 2006 16:21
Odpověď pro Janu: máte pravdu, přesnější by bylo uvést "vyválíme placky velikosti dortové formy ..." - záleží na jejich síle, může jich být 5-7.Odpověď pro Zitu: nejraději používám makovou náplň, ale výborné jsou i všechny ostatní uvedené - tvarohová, ořechová, povidlová, jablečná.