• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Makový závin III.
Napište svůj komentář k receptu

Makový závin III.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 20
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 60
      g hera
    • 1
      ks vejce
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      balení droždí
    • 2
      hrst hrubá mouka
    • 1
      hrst hladká mouka
    • 600
      ml mléko
    • sůl
    • 250
      g mák mletý
    • 100
      g rozinky
    • tuk
    • 60
      g cukr Přímo do těsta + 4 lžičky cukru na kvásek + 8 lžic cukru do máku, máslo

Postup přípravy receptu

1
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme hladkou moukou (uděláme takovou jakoby pokličku), přikryjeme a necháme v teple vykynout.
2
Polohrubou mouku prosejeme, přidáme cukr (60 g), v rozpuštěném a vychladlém tuku rozmíchané žloutky a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto (raději tužší, příliš měkké a poddajné by pak moc nedrželo tvar) a necháme znovu vykynout.
3
Po vykynutí těsto rozdělíme na půlku. Z každé půlky na lehce pomoučném válu vyválíme plát, poklademe vychladlou náplní a přidáme polovinu rozinek. 1 vejce rozmícháme a pomažeme bližší část plátu a jeho strany, vzdálenější část ne. Právě od vzálenější části začneme závin zavinovat a zavineme tak, abychom konec těsta (bližší část) měli teď vespod závinu. Stejně tak můžeme i oba konce role založit dospod závinu.
4
Oba záviny položíme na tukem potřený pečící papír, pečlivě propícháme špejlí, aby mohla unikat pára a horký vzduch a závin nepraskl a potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme ve vyhráté troubě při 150 °C 50-60 minut. Po upečení doporučuji přikrýt alobalem, závin zůstane díky zadržené vlhkosti vláčnější.
5
Maková náplň: 400 ml mléka spolu s 8 lžicemi cukru přivedeme k varu, přidáme mletý mák a mícháme tak dlouho, až konzistence nebude příliš tekutá. Lepší je ale nechat trochu měkčí, po vychladnutí náplň ještě trochu ztuhne. Náplň rychleji vychladíme když hrnec s náplní postavíme do hrnce se studenou vodou, tu 2-3 krát vyměníme a náplň občas promícháme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Makový závin

Makový závin

Makový závin s višněmi

Makový závin s višněmi

Makový (ořechový) závin od Lidušky

Makový (ořechový) závin od Lidušky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • kocour.fous | 17. 1. 2016 11:21

    ..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.

  • kocour.fous | 17. 1. 2016 11:20

    ..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.

  • Bopik | 30. 3. 2014 16:46

    Vynikající, dávám za 1

  • Ledye | 1. 5. 2013 19:54

    Také se přidávám k hodnocení tohoto receptu. Je opravdu bezvadný, velice dobře se těsto zpracovává a než jsem dodělala oběd, bylo krásně nakynuto. Měla jsem otevřené kompotové hrušky, tak jsem je tam také dala a je to velká mňamka. Moc děkuji, jste skvělý, že jste se podělil o recept. ;-) :-* :-[

  • silvie22377z
    silvie22377z | 24. 12. 2012 04:07

    ja moc kynute testa delat neumim, ale tento se mi fakticky povedl na jednicku...je vyborny..testo se upeklo uplne fantasticky do zlatova...kazdemu moc chutnal...tento recept radim do svych naprosto oblibenych receptu..moc dekuji <:-)

  • Vlasta Novák | 16. 3. 2012 11:27

    Dobrý den, opravil jsem. Díky za info...

  • Veronika | 16. 3. 2012 11:13

    Dobrý den,můžu se zeptat,kolik hrubé mouky? Je tam číslovka 2,ale nevím,zda 2hrsti,nebo je to nedopsané :-) Moc děkuji za radu.

  • Eva | 13. 2. 2012 14:31

    Výborný, lehce zvládnutelný. Prostě PARÁDA <3

  • veronika | 13. 11. 2011 18:20

    chci se přidat se svojí maximálně příjemnou zkušeností. Závin je moc dobrý, vůbec nepraskl a s těstem se perfektně pracovalo. U válení jsem se střídala se svojí tříletou dcerou a těsto vůbec neprotestovalo. ;-) Přiznávám, že jsem se při postupu nedržela plně návodu. Kvásek prostě dělám ze všeho mléka, cukru i žloutků a droždí a pak přidám jen mouku. Je to pro mě jednodušší a rychlejší a jsem tak naučená z domu, ale výsledek je stejný.Díky za recept

  • recepty73
    recepty73 | 22. 10. 2010 16:58

    Dělal jsem už několikrát,ale bez rozinek.Ty máme rádi maximálně ve tvarohu.Tento závin mi nikdy nepraskne a to ho před pečením ani nepropichuji :-)...

  • Jana Kubáčková | 5. 6. 2009 20:41

    Výborný, nadýchaný závin. Do makové náplně jsem přidala lžíci povidel. Přidávám do oblíbených a dávám 1.

  • Iva Cabadajová | 2. 4. 2009 07:27

    Vynikající recept a hlavně skvěle rozepsaný postup, já jako úplný začátečník v pečení kynutého těsta jsem neměla nejmenší problém.... =) (Ale malá rada pro ostatní začátečníky - na kvásek vám nebude stačit 0,5litrový hrnek jak jsem si myslela - v životě jem kvásek nedělala - musela jsem ho dělat znovu, protože mi půlka utekla =D )

  • Iva Cabadajová | 2. 4. 2009 07:22

    Tak se také musím přidat k pochvalám, já jako úplný začátečník v pečení s kynutým těstem jsem tento závin včera upekla a ti moji 2 chlapi - přítel a otec slupli jednu nohu ještě než stihla vystydnout. Mě osobně teda podle uvedeného rozpisu přijde náplň hořká (možná jsme měli divný mák), ale to není chyba receptu, ale moje, že jsem ji nejprve neochutnala... :) Dávám za 1 =)

  • Runciter | 12. 9. 2007 19:56

    Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.

  • Runciter | 12. 9. 2007 19:56

    Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.

  • Anonym | 30. 8. 2007 11:23

    Runciter, skvělý recept a hlavně výborně popsaný postup. Já s pečením začínám a dopadlo to výborně a to i díky tobě. Dávám 1 !!!!

  • Anonym | 23. 5. 2007 07:22

    Makový závin jsem pekla už mockrát,vždy mi praskl,zkusím příště propíchat těsto dle Vaší rady.Pořád je se čemu učit.Děkuji .Evam

  • Jana Cz. | 22. 5. 2007 16:39

    OK, domluveno :-)

  • Runciter | 22. 5. 2007 14:47

    Pro Janu Cz.: Jsem rád, že se Vám recept líbí, doufám, že Vám bude i chutnat, dejte mi vědět, jak se Vám závin povedl.

  • Jana Cz. | 22. 5. 2007 11:50

    Makové dobroty máme rádi, tak zkusím i váš recept. Jinak máte hezky popsaný recept, začátečníci jistě ocení.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Pečení Výjimečný den Posvícení Návštěva Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Droždí Hera Hladká mouka Hrubá mouka Mák mletý Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Tuk Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapékané plněné brambory

Zapékané plněné brambory

Milionová polévka

Milionová polévka

Jahelníkový nákyp

Jahelníkový nákyp

Candát a batátové pyré

Candát a batátové pyré

Bílý roládový dort

Bílý roládový dort

Česnekové řízky v těstíčku

Česnekové řízky v těstíčku

Kuře (králík) v pikantní omáčce

Kuře (králík) v pikantní omáčce

Vepřová panenka v hořčičné krustě

Vepřová panenka v hořčičné krustě

Janina křenová omáčka s hrníčkovými knedlíky z mikrovlnky

Janina křenová omáčka s hrníčkovými…

Doporučujeme

55 minut
Smažené nudle s krůtím masem

Smažené nudle s krůtím masem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

71
Kulajda
Kulajda
26
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
22
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Meruňkové knedlíky s marcipánem
Meruňkové knedlíky s…
19
Plnotučná hořčice s bílým vínem
Plnotučná hořčice s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Hollywoodský fešák Jared Leto: Sbalil sexy herečku!

Hollywoodský fešák Jared Leto: Sbalil sexy herečku!

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Další doporučené recepty:

Makový koláč z čekankového sirupu a šmakouna
Makový koláč z čekankového sirupu a…
Makový koláč z ničeho
Makový koláč z ničeho
Makový závin
Makový závin
Makový závin s višněmi
Makový závin s višněmi
Makrela (ryba) pečená na bramborách
Makrela (ryba) pečená na bramborách
Makrela na grilu Institutu kompliment
Makrela na grilu Institutu kompliment
  • Recepty.cz
  • Makový závin III.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact