• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Makový závin III.
Napište svůj komentář k receptu

Makový závin III.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 20
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 60
      g hera
    • 1
      ks vejce
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      balení droždí
    • 2
      hrst hrubá mouka
    • 1
      hrst hladká mouka
    • 600
      ml mléko
    • sůl
    • 250
      g mák mletý
    • 100
      g rozinky
    • tuk
    • 60
      g cukr Přímo do těsta + 4 lžičky cukru na kvásek + 8 lžic cukru do máku, máslo

Postup přípravy receptu

1
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme hladkou moukou (uděláme takovou jakoby pokličku), přikryjeme a necháme v teple vykynout.
2
Polohrubou mouku prosejeme, přidáme cukr (60 g), v rozpuštěném a vychladlém tuku rozmíchané žloutky a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto (raději tužší, příliš měkké a poddajné by pak moc nedrželo tvar) a necháme znovu vykynout.
3
Po vykynutí těsto rozdělíme na půlku. Z každé půlky na lehce pomoučném válu vyválíme plát, poklademe vychladlou náplní a přidáme polovinu rozinek. 1 vejce rozmícháme a pomažeme bližší část plátu a jeho strany, vzdálenější část ne. Právě od vzálenější části začneme závin zavinovat a zavineme tak, abychom konec těsta (bližší část) měli teď vespod závinu. Stejně tak můžeme i oba konce role založit dospod závinu.
4
Oba záviny položíme na tukem potřený pečící papír, pečlivě propícháme špejlí, aby mohla unikat pára a horký vzduch a závin nepraskl a potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme ve vyhráté troubě při 150 °C 50-60 minut. Po upečení doporučuji přikrýt alobalem, závin zůstane díky zadržené vlhkosti vláčnější.
5
Maková náplň: 400 ml mléka spolu s 8 lžicemi cukru přivedeme k varu, přidáme mletý mák a mícháme tak dlouho, až konzistence nebude příliš tekutá. Lepší je ale nechat trochu měkčí, po vychladnutí náplň ještě trochu ztuhne. Náplň rychleji vychladíme když hrnec s náplní postavíme do hrnce se studenou vodou, tu 2-3 krát vyměníme a náplň občas promícháme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Makový závin

Makový závin

Makový závin s višněmi

Makový závin s višněmi

Makový (ořechový) závin od Lidušky

Makový (ořechový) závin od Lidušky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • kocour.fous | 17. 1. 2016 11:21

    ..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.

  • kocour.fous | 17. 1. 2016 11:20

    ..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.

  • Bopik | 30. 3. 2014 16:46

    Vynikající, dávám za 1

  • Ledye | 1. 5. 2013 19:54

    Také se přidávám k hodnocení tohoto receptu. Je opravdu bezvadný, velice dobře se těsto zpracovává a než jsem dodělala oběd, bylo krásně nakynuto. Měla jsem otevřené kompotové hrušky, tak jsem je tam také dala a je to velká mňamka. Moc děkuji, jste skvělý, že jste se podělil o recept. ;-) :-* :-[

  • silvie22377z
    silvie22377z | 24. 12. 2012 04:07

    ja moc kynute testa delat neumim, ale tento se mi fakticky povedl na jednicku...je vyborny..testo se upeklo uplne fantasticky do zlatova...kazdemu moc chutnal...tento recept radim do svych naprosto oblibenych receptu..moc dekuji <:-)

  • Vlasta Novák | 16. 3. 2012 11:27

    Dobrý den, opravil jsem. Díky za info...

  • Veronika | 16. 3. 2012 11:13

    Dobrý den,můžu se zeptat,kolik hrubé mouky? Je tam číslovka 2,ale nevím,zda 2hrsti,nebo je to nedopsané :-) Moc děkuji za radu.

  • Eva | 13. 2. 2012 14:31

    Výborný, lehce zvládnutelný. Prostě PARÁDA <3

  • veronika | 13. 11. 2011 18:20

    chci se přidat se svojí maximálně příjemnou zkušeností. Závin je moc dobrý, vůbec nepraskl a s těstem se perfektně pracovalo. U válení jsem se střídala se svojí tříletou dcerou a těsto vůbec neprotestovalo. ;-) Přiznávám, že jsem se při postupu nedržela plně návodu. Kvásek prostě dělám ze všeho mléka, cukru i žloutků a droždí a pak přidám jen mouku. Je to pro mě jednodušší a rychlejší a jsem tak naučená z domu, ale výsledek je stejný.Díky za recept

  • recepty73
    recepty73 | 22. 10. 2010 16:58

    Dělal jsem už několikrát,ale bez rozinek.Ty máme rádi maximálně ve tvarohu.Tento závin mi nikdy nepraskne a to ho před pečením ani nepropichuji :-)...

  • Jana Kubáčková | 5. 6. 2009 20:41

    Výborný, nadýchaný závin. Do makové náplně jsem přidala lžíci povidel. Přidávám do oblíbených a dávám 1.

  • Iva Cabadajová | 2. 4. 2009 07:27

    Vynikající recept a hlavně skvěle rozepsaný postup, já jako úplný začátečník v pečení kynutého těsta jsem neměla nejmenší problém.... =) (Ale malá rada pro ostatní začátečníky - na kvásek vám nebude stačit 0,5litrový hrnek jak jsem si myslela - v životě jem kvásek nedělala - musela jsem ho dělat znovu, protože mi půlka utekla =D )

  • Iva Cabadajová | 2. 4. 2009 07:22

    Tak se také musím přidat k pochvalám, já jako úplný začátečník v pečení s kynutým těstem jsem tento závin včera upekla a ti moji 2 chlapi - přítel a otec slupli jednu nohu ještě než stihla vystydnout. Mě osobně teda podle uvedeného rozpisu přijde náplň hořká (možná jsme měli divný mák), ale to není chyba receptu, ale moje, že jsem ji nejprve neochutnala... :) Dávám za 1 =)

  • Runciter | 12. 9. 2007 19:56

    Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.

  • Runciter | 12. 9. 2007 19:56

    Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.

  • Anonym | 30. 8. 2007 11:23

    Runciter, skvělý recept a hlavně výborně popsaný postup. Já s pečením začínám a dopadlo to výborně a to i díky tobě. Dávám 1 !!!!

  • Anonym | 23. 5. 2007 07:22

    Makový závin jsem pekla už mockrát,vždy mi praskl,zkusím příště propíchat těsto dle Vaší rady.Pořád je se čemu učit.Děkuji .Evam

  • Jana Cz. | 22. 5. 2007 16:39

    OK, domluveno :-)

  • Runciter | 22. 5. 2007 14:47

    Pro Janu Cz.: Jsem rád, že se Vám recept líbí, doufám, že Vám bude i chutnat, dejte mi vědět, jak se Vám závin povedl.

  • Jana Cz. | 22. 5. 2007 11:50

    Makové dobroty máme rádi, tak zkusím i váš recept. Jinak máte hezky popsaný recept, začátečníci jistě ocení.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Pečení Výjimečný den Posvícení Návštěva Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Droždí Hera Hladká mouka Hrubá mouka Mák mletý Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Tuk Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Lehký tvarohový koláč

Lehký tvarohový koláč

Makronky se třemi náplněmi

Makronky se třemi náplněmi

Dušené hovězí s mrkví a fazolkami

Dušené hovězí s mrkví a fazolkami

Bramborové klobásy

Bramborové klobásy

Jemné tvarohové palačinky

Jemné tvarohové palačinky

Domácí koblížky od babičky

Domácí koblížky od babičky

Kokosovo-tvarohová roláda

Kokosovo-tvarohová roláda

Fitness MUGCAKE

Fitness MUGCAKE

Švestkové muffiny s mákem (hrnkový recept)

Švestkové muffiny s mákem (hrnkový…

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

95
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
48
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
42
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
38
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
32
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Makový koláč z čekankového sirupu a šmakouna
Makový koláč z čekankového sirupu a…
Makový koláč z ničeho
Makový koláč z ničeho
Makový závin
Makový závin
Makový závin s višněmi
Makový závin s višněmi
Makrela (ryba) pečená na bramborách
Makrela (ryba) pečená na bramborách
Makrela na grilu Institutu kompliment
Makrela na grilu Institutu kompliment
  • Recepty.cz
  • Makový závin III.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact